"Політика Лукашенка небезпечна для світу": у МЗС відреагували на ноту протесту Білорусі щодо припинення авіасполучення
"Політика Лукашенка небезпечна для світу": у МЗС відреагували на ноту протесту Білорусі щодо припинення авіасполучення

"Політика Лукашенка небезпечна для світу": у МЗС відреагували на ноту протесту Білорусі щодо припинення авіасполучення

У Міністерстві закордонних справ України відповіли на ноту протесту від білоруського посольства, яку надіслали Києву після ухвалення рішення про припинення авіасполучення з Білоруссю. У МЗС вказали, що проблеми у відносинах між двома країнами створює саме білоруська влада, політика якої стала небезпечною для інших країн світу.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко в коментарі Радіо Свобода.

"Не Україна створює проблеми у відносинах з Білоруссю, а навпаки – деструктивна політика білоруської влади, яка порушує базові права людини, чинить репресії проти своїх та іноземних громадян, позбавляє країну державного суверенітету на користь Росії", - висловився він.

Ніколенко пояснив, що припинення авіасполучення з Білоруссю є вимушеним, але необхідним кроком, яке потрібне для гарантованої безпеки та захисту українців. За його словами, "примусова посадка літака Ryanair в Мінську під надуманим приводом, фактично взяття в заручники пасажирів цивільного рейсу та підступний арешт журналіста Романа Протасевича довели відсутність "червоних ліній" та непередбачуваність подальших дій білоруської влади".

"Саме тому, посольству Білорусі слід апелювати не до України, а до влади своєї країни, політика якої стала небезпечною для решти країн світу", - додав прессекретар українського МЗС.

Наприкінець він додав, що посольству Білорусі слід апелювати не до України, а до влади своєї країни, політика якої "стала небезпечною для решти країн світу".

Як повідомлялося, Україна від 26 травняприпиняє авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Білорусі.

Голова МЗС Дмитро Кулеба пояснив, що Україна припинила авіасполучення з Білоруссю, передусім, для безпеки громадян. Своєю чергою, посольство Білорусі в Україні направило до МЗСноту протестуу зв'язку з рішенням про припинення авіасполучення між країнами. 

Нагадаємо, 23 травня у Білорусі примусово посадили цивільний рейс компанії Ryanair, а після цього затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича, який був на борту. Офіційною причиною посадки літака в Мінську назвали загрозу мінування літака. Щоб затримати опозиціонера, білоруська влада пішла на безпрецедентні кроки: цивільний рейс посадили примусово за допомогою винищувача. Своєю чергою, опозиційні білоруські ЗМІ стверджують: наказ підняти винищувач віддав сам Лукашенко, а командиру рейсу, яким летів Протасевич, ймовірно погрожували збити літак, якщо той не змінить маршрут. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Відео Новини світу: від завтра Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю через затримання опозиційного журналіста

Від завтра Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. З опівночі українським авіакомпаніям та літакам буде заборонено літати через повітряний простір цієї держави, а Держприкордонслужба більше не оформлюватиме пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів. Напередодні білоруський режим оприлюднив відеозапис, на якому опозиціонер Роман Протасевич заявляє, що співпрацює зі слідством. Подробиці – далі.    

Новини світу: від завтра Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю через затримання опозиційного журналіста
ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Джерело матеріала
loader
loader