Церковне свято 9 липня - день пам'яті Давида Солунського
Церковне свято 9 липня - день пам'яті Давида Солунського

Церковне свято 9 липня - день пам'яті Давида Солунського

Давид Суничник / pinterest.ru

Давид Солунський отримав постриг у монастирі святих мучеників Феодора і Меркурія. Трохи пізніше поблизу міста Солуні він побудував собі курінь під деревом і прожив у ньому 70 років. Щодня він перебував у молитві, дотримувався суворого посту, знемагаючи від спеки і холоднечі. Бог послав йому дар зцілення - Давид лікував людей від хвороб і давав поради. Досягнувши піку свого безпристрасності, преподобний міг брати в руки палаючі вугілля без шкоди. Помер близько 540 року.

Друга назва свята «Давид Суничник»‎ - частина купальських святкувань, що закінчуються в останній день Петрова посту.

Ікона Тихвинської Божої Матері

Яке сьогодні церковне свято / pinterest.ru
Яке сьогодні церковне свято / pinterest.ru

За переказами, це одна з ікон, написаних євангелістом Лукою. У V столітті її перемістили з Єрусалиму до Константинополя і побудували Влахернський храм. У 1383 році ікона зникла і чудесним чином з'явилася над Ладозьким озером.

Кочуючи з місця на місце, вона опинилася в місті Тихвіні. На цьому місці побудували дерев'яний храм на честь Успіння Богородиці, але зусиллями великого князя незабаром замість нього звели кам'яний.

У 1613 - 1614 роках шведи намагалися захопити Новгород, але чудесними силами Богородиці, обитель вціліла.

Одного разу, коли шведське військо наближалося до міста, ченці вирішили бігти і забрати ікону з собою, але не змогли зрушити її з місця. Тоді вони залишилися в монастирі і стали молитися про захист. Диво сталося - шведське військо постійно відступало, бо чудилися їм то російська рать, то небесне воїнство. Нечисленним захисникам монастиря вдалося вистояти.

Після цього в монастир прибули посли, зняли список з ікони і вирушили укладати мир зі шведами. З цього моменту ікона Тихвінської Божої Матері вважається символом захисту від ворогів.

Нямецька ікона Божої Матері

Була подарована грецьким імператором Андроніком Палеологом молдавському господареві Олександру воєводі і поставлена у Вознесенському Нямецькому молдовлахійському монастирі.

Седмиезерная ікона Божої Матері

Смоленська ікона перенесена з Устюга під Казань засновником Седмієзерної Богородицької пустелі ченцем Євфимієм. Він благословив цією іконою місце майбутньої обителі.

Римська ікона Божої Матері

Святі апостоли Петро і Іоанн Богослов, прийшовши в Єрусалим, просили Святу Діву, щоб вона вшанувала їх своєю присутністю. Вона відповіла, що підтримує їх завжди. Прийшовши в храм, вони побачили на одному з опорних стовпів чудової краси Нерукотворний образ Пресвятої Богородиці. Потім і Сама Матір Божа відвідала Ліддський храм і дарувала образу своєму особливу благодать і силу.

За часів правління Юліана Відступника в храм були послані люди, щоб прибрати святий образ. Але як вони не намагалися - зображення не зникало, а тільки глибше занурювалося в камінь. Така слава поширилася по всьому світу, а пізніше була знята копія, яку відвезли в Рим.

Набуття мощей преподобного Тихона Луховського

Тихон (в миру - Тимофій) був на військовій службі. У 1482 році, не бажаючи приймати уніатство, покинув Литву і відправився в Росію. Там він роздав все, що у нього було, прийняв постриг і став Тихоном. Переписував книги, трудився токарем, але так і не прийняв сан священика. Помер у 1503 році в злиднях. Незабаром біля його труни почали відбуватися чудеса і його мощі стали нетлінними.

Прикмети 9 липня

Прикмети 9 липня / pinterest.ru
Прикмети 9 липня / pinterest.ru
  • Дощовий день - дощі до вересня затягнуться або сам вересень дуже мокрим буде;
  • Ясний день - ще 7 тижнів тепло і сонячно буде;
  • Багато роси - хороший буде урожай огірків;
  • У веселці багато жовтого кольору - до пригожої погоди;
  • Якщо запалити сьогодні в будинку білу свічку - буде весь рік достаток.

Свято 9 липня - що сьогодні можна робити

  • Вагітні повинні носити в кишенях ягоди суниці, щоб пологи були легкими;
  • Суницею можна лікувати виразку.

Що сьогодні не можна робити

  • Сваритися і відмовляти в допомозі;
  • Грати з вогнем;
  • Ображати домашніх тварин.

Вас також може зацікавити:

  • Церковний календар на Червень 2021-важливі дати і події в православ'ї
  • Петров піст в 2021 році: календар харчування по днях, що заборонено і дозволено
  • Іменини в липні: хто святкує День ангела в цьому місяці, чоловічі і жіночі імена

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Автор: Крiстiна Кащавцева

Джерело матеріала
loader
loader