Церковне свято 11 липня - день ікони Божої Матері "Троєручниця"
Церковне свято 11 липня - день ікони Божої Матері "Троєручниця"

Церковне свято 11 липня - день ікони Божої Матері "Троєручниця"

Церковне свято 11 липня / pinterest.ru

День ікони Божої Матері «Троєручниця»

З'явилася в VIII столітті при Святому Іоанні Дамаскині, який був знаменитий тим, що шанував іконописання і захищав його, а також славився, як піснописець Православної Церкви.

Іоанна обмовив грецький імператор і наказав відрубати йому праву руку. Її повісили на видному місці, але ввечері повернули власнику. Святий доклав відрубану частину до суглобу і став молитися Богородиці, щоб вона зцілила його. Іоанн заснув, а, прокинувшись, побачив, що прохання виконане. На знак подяки Божої Матері він зробив зі срібла руку і доклав її до ікони. Саме тому ікона Божої Матері стала називатися «Троєручниця».

Перенесення мощей мучеників безсрібників і чудотворців Кіра та Іоанна

Мученик Кир був лікарем і лікував людей безкоштовно, тому і прозвали його безсрібником. Багатьох людей навернув у християнство. За часів гонінь він перебрався в Аравійську пустелю і продовжував молитвою зцілювати хвороби. Слава лікаря поширилася на багато міст і привернула до нього воїна Іоанна. Солдат оселився біля святого і став його учнем. Почувши про те, що в місті Каноні язичники схопили християнку і трьох її дочок, Кир і Іоанн прийшли в місто. Вони боялися, що жінка зречеться від віри, бачачи страждання дітей. Тоді Іновірці взяли під варту лікаря і його учня, довго мучили їх, а потім обезголовили. Але це не зламало віру християнок, вони залишалися віддані Богу, а потім загинули від меча.

День пам'яті преподобного Павла

Павло зцілював людей і був названий лікарем, але в молоді роки пішов у монастир, де вів суворе життя ченця. За переказами, диявол одного разу підготував жінку принести в монастир немовля і сказати, що це - син Павла. Старець прийняв дитину і виховував її. Парафіяни почали засуджувати святого за порушення правил, тоді він зібрав весь народ і запитав у хлопчика, хто його батько. Дитина вказала на справжнього батька, а люди потім довго просили вибачення у Павла.

День пам'яті преподобних Сергія і Германа

Валаамські чудотворці, які зібрали братство, що стало світочем Православ'я в тому краї. Авторитет християнства був підірваний шведами, але завдяки святим, карели знову стали довіряти Христу Спасителю.

День пам'яті преподобного Ксенофонта

Учень Варлаама Хутинського, який настоятельував у монастирі після смерті ігумена Ісидора. Після того, як він залишив ігуменство, заснував Троїцьку обитель на березі річки Робейки, де і жив, поки не помер в 1262 році.

Прикмети 11 липня

Прикмети 11 липня / фото ua.depositphotos.com
Прикмети 11 липня / фото ua.depositphotos.com
  • Стара кішка починає грати - бути дощу;
  • Худоба збивається в купу - до негод;
  • Голки будяків розм'якли і не колються - до дощу;
  • Дозріває чорниця - починай косити жито;
  • Мокре літо - осінь буде ясна;
  • На сосні багато шишок - добре вродить ячмінь.

Що можна робити 11 липня

У цей день наші предки збирали кропиву і варили з неї щі. Вважалося, що 11 липня - останній день, коли рослина має цілющу силу. Плели з кропиви полотна і ткали хрести, віруючи, що вони лікують від хвороб. Існує повір'я, що якщо в ніч на 12 липня знайти квітучий петрів хрест і вирвати його з коренем, то вийде позбутися від будь-якої напасті.

Що сьогодні не можна робити

  • Стригти маленьких дітей; 
  • Грати весілля (ще два рази підете під вінець); 
  • Робити операцію (в іншому випадку її доведеться повторити); 
  • Брати мед, тому що він заграє;
  • Віддавати борг (погубите свою удачу); 
  • Спати вдень (болітиме голова). 

Помічали, що хто 11 липня захворіє, той буде хворіти одинадцять днів.

Вас також може зацікавити:

  • Доступно і корисно: що смачного можна приготувати з кропиви
  • Місячний посівний календар на липень 2021: які роботи проводити в саду і городі

  • Церковний календар на Червень 2021-важливі дати і події в православ'ї

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram

Автор: Крiстiна Кащавцева

Джерело матеріала