Україну додали до списку "зелених" країн: у МЗС пояснили, чи можуть громадяни вже подорожувати Європою
Україну додали до списку "зелених" країн: у МЗС пояснили, чи можуть громадяни вже подорожувати Європою

Україну додали до списку "зелених" країн: у МЗС пояснили, чи можуть громадяни вже подорожувати Європою

Напередодні поїздки слід перевіряти актуальні правила в'їзду до тої чи іншої країни.

Включення України до списку країн "зеленої" зони дає громадянам більше шансів на подорожі державами ЄС, але не означає автоматичної можливості в'їзду в усі держави-члени Євросоюзу. Рішенняє лише рекомендаційним для країн ЄС, яким пропонується скасувати тимчасові обмеження на поїздки для громадян третіх держав.

Про це йдеться в заяві МЗС.

Своєю чергою, голова МЗС Дмитро Кулеба під час засідання уряду 14 липня зазначив, що вже доручив посольствам активно працювати з європейськими колегами, щоб умови в'їзду для українців були максимально спрощеними. Він також зауважив, що під час ухвалення рішення кожна країна окремо буде зважати не тільки на показники в Україні, а й на свої власні епідемічні показники.

"Я вітаю рішення ЄС, яке рекомендує відновити повноцінну дію безвізу з Україною. Воно свідчить, що показники епідемічної ситуації в Україні відповідають вимогам ЄС. Це нові можливості для подорожей українців цього літа та важливий сигнал державам світу, що захворюваність на COVID-19 в Україні значно знизилась і наша держава належним чином реагує на виклики пандемії", - заявив Кулеба.

Читайте також: Як оформити COVID-документи для перетину кордону: українцям дали детальне пояснення

Водночас у МЗС наголосили, що включення до "зеленого переліку" не означає автоматичної можливості в'їзду на територію всіх держав-членів ЄС. Передусім, це рішення має лише рекомендаційний характер для держав-членів.

Слід зауважити, що перегляд списку країн "зеленої" зони відбувається щодва тижні. У рекомендації враховують показник захворюваності на коронавірус на 100 тисяч населення за попередні 14 днів, кількість тестів і відсоток позитивних тестів серед усіх зроблених, а також поширеність в країні мутацій COVID-19. У разі погіршення епідемічної ситуації, країни можуть бути вилучені з переліку.

Для комфортної подорожі слід перевіряти актуальні правила в'їзду і відпочинку напередодні вильоту. До прикладу, в Україні запустили бот з інформацією для подорожей за кордон в умовах COVID-19. Для зручності в месенджері Telegram запрацював бот Corona.Travel.Bot, який оперативно повідомляє про зміни в правилах відвідування країн світу.

Які країни ЄС оновили правила і готові пускати до себе українських туристів та за яких умов, читайте в матеріалі ТСН.ua.

Джерело матеріала
loader
loader