Зустріч Меркель і Байдена: що говорили про Україну та російський "Північний потік-2"
Зустріч Меркель і Байдена: що говорили про Україну та російський "Північний потік-2"

Зустріч Меркель і Байдена: що говорили про Україну та російський "Північний потік-2"

Лідери двох країн заявили про єдність з агресією РФ.

Україна має залишатися транзитером російського газу:газогін "Північний потік-2" будують не замість, а у доповнення українського, а Європа захищатиме інтереси України - про це канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила на спільній із президентом США Джо Байденом пресконференції у Білому домі. Втім розбіжності у поглядах на енергетичну безпеку між Меркель та Байденом залишаються.

Як відбулася зустріч лідерів двох країн, розповіли у сюжеті ТСН.Ранок 16 липня.

Джо Байден - четвертий президент Сполучених Штатів за той час, що Ангела Меркель незмінно керує Німеччиною. Хоча це її 23 візит до Білого дому і він прощальний, але чи не найважливіший з усіх попередніх. Від нього залежить, якими канцлерка після відставки передасть справи не лише в Німеччині, але й в усій Європі.

Байден і Меркель називають одне одного друзями і просто на ім’я. Також погоджуються майже в усьому, окрім спільного російського-німецького проєкту газогону "Північний потік-2", що перебуває на фінальній стадії будівництва. Обоє сходяться на тому, що Росії не можна дозволити зробити газову трубу інструментом тиску чи шантажу на України. Канцлерка Меркель нагадує: Євросоюз став гарантом транзиту російського газу Україною до 2023 року. За її словами, після цього Україна повинна залишатися транзитером, а Європа це право захищатиме.

"У нашому розпорядженні низка інструментів. Вони не обов'язково в руках Німеччини, але Європи. Наприклад, як це було із санкціями на захист Криму. Порушення Мінських угод також показало, що ми можемо застосовувати санкціі. У нас є можливість реагувати. Ми в контакті із європейськими партнерами. Я сподіваюся, що нам не доведеться ухвалювати подібних рішень із цього приводу, але у разі чого ви побачите, що ми зробимо", - сказала канцлерка. 

Новини світу: Меркель заявила, що Україна має залишатися транзитером російського газу

Новини світу: Меркель заявила, що Україна має залишатися транзитером російського газу

У конгресі США зареєстровані правки, що зобов‘язують уряд повернути санкції щодо російської труби. Вони мають бути розглянті після літніх канікул. Наразі ж констатує президент Байден: спільної думки США та Німеччина не дійшли.

"Моя думка про "Північний потік-2" давно відома. Хороші друзі можуть у чомусь не погоджуватися. Пані канцлер та я попросили наші команди розглянути практичні заходи, яких ми разом можемо вжити, і з'ясувати - послабиться чи посилиться європейська енергетична безпека, безпека України від дій Росії. Побачимо, що буде, побачимо", - наголосив американський лідер. 

Тим часом точна дата візиту президента України до Сполучених Штатів наразі не відома. У дипломатичних колах говорять про кінець липня-початок серпня. Саме тоді "Північний потік-2" переходитиме до наступного після добудови етапу - сертифікації, а це означатиме новий раунд боротьби.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader