ВООЗ допоможе Україні оновити протоколи лікування за короткий термін
ВООЗ допоможе Україні оновити протоколи лікування за короткий термін

ВООЗ допоможе Україні оновити протоколи лікування за короткий термін

В Україні працюють над оновленням клінічних протоколів. Цим питанням займається Міністерство охорони здоров’я спільно із Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Про це повідомила прес-служба міністерства.

– Всесвітня організація охорони здоров’я підготувала аналітичний документ Варіанти найкращих практик для розробки клінічних протоколів в Україні. Його розробили на підтримку України в процесі стандартизації медико-санітарної допомоги та стратегічних закупівель послуг через адаптацію міжнародних клінічних настанов та розробку національних клінічних протоколів, – зазначили у МОЗ.

У міністерстві стверджують, що для України стандартизація медичної допомоги через впровадження настанов із клінічної практики є пріоритетом.

З жовтня до лютого 2021 року ВООЗ проводила дослідження, щоб оцінити варіанти, які МОЗ має розглянути для реалізації процесу розробки національних клінічних настанов. За результатами аналізу, експерти зрозуміли, що є загальна підтримка перегляду  клінічних настанов із переходом від простого перекладу до більш структурованого процесу системної адаптації настанов.

Також організація проаналізувала нормативно-правову базу та провела опитування представників основних установ, щоб зрозуміти їх думки щодо якісної реалізації національної системи клінічних досліджень.

Читайте
Рада схвалила закупівлю кисневих станцій для лікування хворих на Covid-19

У документі також є інформація про досвід ЄС щодо плану розробки настанов. У МОЗ додали, що вони мають амбіційний план оновлення за короткий час великої кількості клінічних протоколів для пріоритетних станів. Створення відповідної системи потребуватиме інвестицій.

У квітні МОЗ затвердило новий протокол лікування від коронавірусу.Так, пацієнтам, які мають підозру на Covid-19 чи мають легкий перебіг хвороби, заборонено призначати антибактеріальні препарати з профілактичною метою.

Теги за темою
ВООЗ
Джерело матеріала
loader