Politico: США закликали Україну утриматися від критики угоди з Німеччиною щодо "Північного потоку-2"
Politico: США закликали Україну утриматися від критики угоди з Німеччиною щодо "Північного потоку-2"

Politico: США закликали Україну утриматися від критики угоди з Німеччиною щодо "Північного потоку-2"

16 липня  Меркель обговорила з Байденом добудову ПП-2 / Фото: REUTERS

Білий дім закликав Банкову утриматися від критики угоди США та Німеччини щодо "Північного потоку-2".

Про це повідомляє Politico з посиланням на чотири обізнані джерела.

За словами співрозмовників, офіційні особи Сполучених Штатів пояснили, що така критика може завдати збитків двостороннім відносинам між Вашингтоном та Києвом. Також Україну закликали не обговорювати з Конгресом потенційні плани США і Німеччини.

Водночас високопосадовець з Адміністрації Байдена це зауваження оскаржив, зазначивши, що ситуація складніша, але відмовився поділитися додатковою інформацією.

Співрозмовник, близький до президента Володимира Зеленського, пояснив Politico, що Київ вважає, що саме американські санкції можуть зупинити будівництво російського газопроводу. За його словами, Банкова досі категорично проти "ПП-2".

За інформацією Reuters, найближчими днями США і Німеччина оголосять про угоду, що вирішує суперечку з приводу "Північного потоку-2". Угода повинна запобігти відновленню санкцій США проти компанії Nord Stream 2 AG.

Водночас Bloomberg пише, що сторони можуть застосувати нові санкції та інші заходи щодо Російської Федерації, якщо Москва використовуватиме трубопровід у політичних цілях.

Вашингтон відправив радника Держдепу США з приводу угоди щодо "ПП-2" 20-21 липня в Україну, а потім до Польщі. Обидві країни публічно засуджують наміри Німеччини відновити добудову газопроводу Кремля. 

Що відомо про долю "Північного потоку-2"

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Будівництво газопроводу в обхід України планували завершити до кінця 2019 року разом з уже існуючим "Північним потоком-1".

Його спорудження призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його своїми силами.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Яна Ставська

Теги за темою
США Німеччина Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader