Церковне свято 27 липня: день пам'яті святого апостола Акили
Церковне свято 27 липня: день пам'яті святого апостола Акили

Церковне свято 27 липня: день пам'яті святого апостола Акили

Цього дня краще не планувати важливі справи та не викидати залишки з столу.

Сьогодні, 27 липня, православна церква відзначає день пам’яті святого апостола Акили. Крім того, сьогодні відзначається пам’ять преподобного Стефана Махрищського.

Історія свята

Апостол Акила був із числа 70-ти апостолів Христових. Вважають, що він - учень апостола Павла, уродженець Понта, іудей, який жив у місті Римі зі своєю дружиною Прискиллою. У час правління імператора Клавдія (41-54) усі євреї були вигнані зі столиці. Святий Акила з дружиною змушені були виїхати. Оселилися вони в Коринті. Незабаром туди прийшов з Афін із проповіддю Євангелія святий апостол Павло. Познайомившись з Акилою, він став жити у нього в будинку і разом з ними трудився над виготовленням наметів.

Прийнявши Хрещення від апостола Павла, Акила і його дружина Прискилла зробилися відданими і ревними учнями Христа. Вони супроводжували апостола Павла в Ефес. Апостол Павло доручив їм продовжувати проповідь Євангелія в Ефесі, а сам попрямував до Єрусалиму, щоб провести там свято П'ятидесятниці. У Ефесі Акила і Прискилла почули сміливу проповідь прибульця з Олександрії, єврея Аполоса, наставленого в початках віри, який знав тільки хрещення від Івана Предтечі. Вони покликали його до себе і більш точно пояснили дорогу Господню.

Після смерті імператора Клавдія євреям було дозволено повернутися до Італії, і тоді Акила і Прискилла повернулися до Риму. У Римі святий Акила пробув недовго: апостол Павло поставив його єпископом у Асію. Святий Акила ревно трудився в поширенні Євангелії в Асії, Ахаї та Іраклії: звертав язичників до Христа, стверджував у вірі новонавернених християн, постачав пресвітерів, трощив ідолів. В апостольських працях йому невпинно допомагала святая Прискилла. Святий Акила закінчив життя мученицьки: його вбили язичники. За переказами Церкви, разом з ним була вбита його дружина свята Прискилла.

Преподобний Стефан Махрищський

Преподобний Стефан був сучасником і найближчим співрозмовником преподобного Сергія Радонезького. Народився і виховувався він в Києві, прийняв чернецтво в Печерській обителі, де проводив життя в строгій стриманості, безперервній молитві і повній слухняності у старців. Внаслідок посилення гонінь на православних з боку католиків, шукаючи безмовності, святий віддалився в містечко Махріще (в 35 верстах від Троїце-Сергієвої Лаври) і тут не пізніше 1358 року благословення святителя Алексія, митрополита Московського, заснував обитель на честь Св. Трійці.

Ненависть сусідніх власників землі змусила преподобного Стефана піти на річку Авнежу, де в 60 верстах від Вологди святий заснував іншу обитель Св. Трійці. Повернувшись до Махрищської обителі, преподобний Стефан ввів в ній чернецький статут і протягом багатьох років мирно і мудро керував братією. Час від часу він приходив для бесіди до великого чудотворця Сергія.

©

Що можна і що заборонено робити цього дня

  • Вважалося, що 27 липня на світ виходить нечиста сила у вигляді блискавки, тому намагалися без особливої потреби не залишати свої будинки під час грози.
  • Була поширена прикмета, згідно з якою саме 27 липня потрібно обов’язково задобрити Польового – духа, який живе у полі. Це необхідно для того, щоб він захищав посіви від негоди. Для цього 27 липня готували горщик каші, який залишали біля останньої смуги жнив.
  • Цього дня не можна лінуватися, але займатися важкою роботою теж не можна. Ремонт, копання у землі краще відкласти.
  • Не можна сваритися та конфліктувати. 
  • Не можна на цей день планувати важливі справи, бо є ризик, що вони не принесуть очікуваного результату.
  • Не можна викидати залишки зі столу. Вважається, що в цей день потрібно віддавати все зайве нужденним.

Читайте також: Церковне свято 26 липня: собор архангела Гавриїла, кому допомагає святий

Джерело матеріала
loader
loader