Поліція отримає нову функцію на дорогах: що відомо
Поліція отримає нову функцію на дорогах: що відомо

Поліція отримає нову функцію на дорогах: що відомо

Мінінфраструктури і МВС вже визначили план спільних заходів із виявлення і запобігання порушенням габаритно-вагових норм на найближчий період

Фото: Нацполіція

Нацполіція берегтиме дороги від фур-важковаговиків

Національній поліції буде передано функції контролю за дотриманням автоперевізниками вимог законодавства та норм на автомобільному транспорті. Про це під час спільного засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад і Національної ради реформ заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, говорячи про питання габаритно-вагового контролю, пише «Укрінформ».

Він нагадав, що на початку тижня провів зустріч із міністром інфраструктури Олександром Кубраковим, під час якої було досягнуто домовленості стосовно того, що поліція долучиться до захисту і збереження українських доріг.

«Що саме конкретно було домовлено? По-перше, відбудеться передача функцій контролю за дотриманням автоперевізниками вимог законодавства та норм на автомобільному транспорті до сфери і компетенції МВС, а саме – до Нацполіції. Це стосується і буде стосуватися як міжнародних автомобільних перевезень пасажирів і вантажів, так і внутрішніх перевезень, габаритно-вагового контролю, контролю за режимом праці та відпочинку водіїв тощо», – поінформував Монастирський.

За його словами, цей етап передбачатиме значну організаційну та практичну роботу і включатиме у себе, серед іншого, зміни у законодавство про автомобільний транспорт, зміни до КУпАП і Бюджетного кодексу, а також до інших пов’язаних нормативно-правових актів.

Як сказав міністр, для того, щоб здійснити цю роботу, потрібен аудит матеріально-технічної бази Укртрансбезпеки, місць проведення габаритно-вагового контролю тощо.

«По-друге, відбудеться побудова мережі і планування низькошвидкісних високоточних майданчиків автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових норм. За нашими спільними підрахунками, їх необхідно близько 100», – зазначив він.

Монастирський поінформував, що Міністерство внутрішніх справ згодом виступить із пропозицією встановлення або побудови таких майданчиків місцевими громадами за власні кошти.

«Що це дасть громадам? У першу чергу, це збереження регіональних і місцевих доріг, це пріоритетно. А по-друге – це можливі надходження до місцевих бюджетів, адже ми плануємо зміни до Бюджетного кодексу, де має відбутися справедливий розподіл штрафів, які будуть отримуватися за ці порушення, між державним бюджетом, дорожнім фондом, і фондом територіальних громад. Це буде справедливо, і восени такий законопроєкт з’явиться у Верховній Раді України», – зазначив Монастирський.

Також очільник МВС уточнив, що наразі Мінінфраструктури і МВС вже визначили план спільних заходів із виявлення і запобігання порушенням габаритно-вагових норм на найближчий період

Нагадаємо, з 1 червня в Україні почали діяти сезонні правила для великогабаритного транспорту. Вони вводяться щороку на початку літнього сезону, щоб зберегти автомобільні дороги загального користування.

Рух вантажівок з фактичною масою понад 24 тонни і навантаженням на вісь понад 7 тонн можуть обмежувати, якщо денна температура повітря становитиме +28°C і більше.

Джерело матеріала
loader
loader