"Українці гинуть за безпеку Європи": дипломати 9 країн зробили заяву щодо "Північного потоку-2"
"Українці гинуть за безпеку Європи": дипломати 9 країн зробили заяву щодо "Північного потоку-2"

"Українці гинуть за безпеку Європи": дипломати 9 країн зробили заяву щодо "Північного потоку-2"

Сторони наголошують, що «ПП-2» дає Росії ще один інструмент тиску і шантажу на Україну / REUTERS

Голова сенатського комітету США з міжнародних відносин Боб Менендес разом з дипломатами 8 країн виступив зі спільною заявою щодо запуску "Північного потоку-2".

Про це йдеться у повідомленні на сайті Сенату США.

Йдеться про Естонію, Чехію, Ірландію, Латвію, Польщу, Україну, Велику Британію і Литву.

"Ми, голови комітетів з закордонних справ наших національних парламентів, продовжуємо виступати проти проекту газопроводу "Північний потік-2" і з жалем зауважуємо нещодавнє рішення США і Німеччини щодо нього, що тягне за собою відновлення будівництва газопроводу", – йдеться у рішенні.

Підписанти розглядають "Північний потік-2" як "геополітичний проект, спрямований на розширення впливу Росії у Європі шляхом домінування на енергетичному ринку".

"Завершення будівництва трубопроводу посилить вплив російського газу на енергетичний баланс Європи, поставить під загрозу національну безпеку держав-членів ЄС і США, а також поставить під загрозу і без того нестійку безпеку і суверенітет України", – вважають дипломати.

Сторони наголошують, що "ПП-2" дає Росії ще один інструмент тиску і шантажу на Україну.

"Україна продовжує наштовхуватися на жорстоку агресію Росії й воєнну окупацію її територій через свій проєвропейський вибір. Унаслідок чого загинули понад 14 тисяч українців, і щотижня усе більше солдатів віддають свої життя, захищаючи свою Батьківщину та Європу", – нагадали дипломати.

Також у документі йдеться про наслідки для Європи завершення будівництва російської труби. Зокрема – підрив розвитку єдиного лібералізованого й відкритого європейського рику шляхом консолідації джерел поставок через "ПП-2".

Німеччину закликали знизити залежність від газу й прискорити перехід на зелену енергію.

"Нам треба взяти на себе колективне зобов’язання зі збільшення підтримки безпеки й обороноздатності України, щоби запобігти поглибленню чинної кризи запуском "ПП-2", – йдеться у заяві.

В цьому контексті НАТО закликали взяти на себе обов’язок з посилення стримування дій Росії на східному флангу від Балтійського до Чорного морів.

Сторони зобов’язуються розробити дорожню карту вступу України до альянсу у випадку, якщо Україна проведе необхідні реформи й відповідатиме стандартам членства в НАТО.

"Щоби консолідувати зусилля українського уряду на шляху до змін, ми закликаємо узгодити перспективу членства України у ЄС. Ми наполягаємо, що будь-які подальші домовленості з "Північного потоку-2" вимагатимуть консультацій у трансатлантичній сім’ї", – зазначають дипломати.

Увечері, 21 липня, стало відомо про досягнення домовленостей між США та Німеччиною щодо запуску "Північного потоку-2" без запровадження американських санкцій.

Згідно з умовами угоди, сторони обіцяють контролювати дії РФ, щоби та не використовувала "Північний потік-2" у власних політичних цілях.

Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну до десяти років. Переговори щодо цього питання повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня.

Німеччина та США будуть заохочувати та підтримувати інвестиції в Зелений фонд для України щонайменше на 1 млрд. доларів США.

Проте Україні це не сподобалося. Разом з Варшавою Київ опублікував спільну заяву, у якій країнам нагадали про злочини РФ у Європі, зокрема окупацію Донбасу та Криму. На переконання дипломатів, ЄС таким рішенням лише загострить дії Росії.

Крім того, Кулеба зазначив, що Україна хоче сильніших формулювань щодо своєї безпеки в угоді. Також речник МЗС дорікнув, що Київ не залучали до підготовки тексту документу.

"Північний потік-2"

Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачено будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Будівництво газопроводу в обхід України планували завершити до кінця 2019 року разом з уже наявним "Північним потоком-1".

Його спорудження призупинялося через введені США санкції проти компаній-підрядників, проте в лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його своїми силами.

Автор: Яна Ставська

Теги за темою
Росія США НАТО Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader