У Молдові передано до суду справу одного із викрадачів Чауса
У Молдові передано до суду справу одного із викрадачів Чауса

У Молдові передано до суду справу одного із викрадачів Чауса

Звинувачений у викраденні в Кишиневі українського екссудді уклав з прокурором угоду про визнання винуватості.

Обвинувальний акт проти громадянина Молдови, який сприяв викраденню колишнього українського судді Миколи Чауса у квітні 2021 року, направлено до суду. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 6 до 10 років.

Про це повідомили у п’ятницю, 13 серпня, у пресслужбі Генеральної прокуратури Молдови. 

У молдовській Генпрокуратурі уточнили, що підсудному 30 років, він проходив військову службу у національному спецназі. 

За даними досудового слідства, громадянин Молдови працював в Україні приватним охоронцем неназваної особи. У лютому його завербувала група людей, які запланували викрадення Чауса. 

“Відповідно до завдань, після повернення до Молдови чоловік зібрав інформацію про будинок, спосіб життя та щоденні маршрути членів родини колишнього українського судді Чауса, яку передав своїм замовникам. Згодом, за ініціативою організаторів, він орендував кілька об’єктів нерухомості та три транспортні засоби, які надав у розпорядження виконавців злочину”, - йдеться у повідомленні Генпрокуратури Молдови.

Від травня 2021 року підозрюваний перебував під вартою, але нещодавно уклав  угоду про визнання винуватості з прокурорами і йому було замінено міру запобіжного заходу на домашній арешт, під наглядом поліції з рядом обмежувальних заходів.

“Ця справа була відокремлена від основної справи, яка стосується решти фігурантів, щодо яких тривають слідчі дії”, - підкреслили в молдовській Генпрокуратурі. 

У Генпрокуратурі Молдови також зазначили, що у цій кримінальній справі звернулися до української влади з кількома проханнями про доручення на виконання позовів, але офіційної реакції досі не отримали.

Відповідно до кримінального законодавства Республіки Молдова, викрадення двох або більше осіб карається позбавленням волі на строк від 6 до 10 років. 

Нагадаємо, колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус заявляє, що він втік від своїх викрадачів, які хотіли його вбити.

Джерело матеріала
loader
loader