Стало відомо, чому удруге перенесли зустріч Зеленського та Байдена: в ОП назвали причину
Стало відомо, чому удруге перенесли зустріч Зеленського та Байдена: в ОП назвали причину

Стало відомо, чому удруге перенесли зустріч Зеленського та Байдена: в ОП назвали причину

Зустріч очільників держав відбудеться 1 вересня.

Зустріч президента України Володимира Зеленського з главою Білого дому Джо Байденом відбудеться 1 вересня. Переговори глав двох держав вже вдруге перенесли. Спочатку планувалося, що зустріч лідерів відбудеться 30 серпня 2021 року, а днями її перенесли на 31, а потім - на День знань. 

Про це у коментарі РБК-Україна розповів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, перенесення зустрічі пов'язане з ситуацією в Афганістані.

"Ситуація абсолютно прозора і легко з'ясовна. Рішення про зустріч президентів 1 вересня, а не 31 серпня абсолютно протокольне і пояснюється, зокрема, і тим, що це і останній день евакуаційних процедур з Афганістану", - пояснив він.

Подоляк додав, що зустріч вирішили перенести для того, щоб ситуація в Афганістані не стала на заваді для переговорів Зеленського і Байдена.

"З огляду на непередбачуваність і напруженість ситуації в Афганістані, не може виникати жодних двозначностей через те, що американській стороні необхідне фокусування на цій темі в цей день. Для України безумовно зручніше провести зустріч лідерів в інформаційних обставинах наступного дня. Коли саме Україна стане ключовим ньюзмейкером американського порядку денного", - резюмував представник Банкової.

Додамо, що це нещодавно у Білому домі підтвердили зустріч Байдена і Зеленського. Тоді ще змін у графіку президента США не передбачалося. 

Також напередодні Байден прийняв рішення про виділення додаткової допомоги Україні — до 60 млн доларів.

Нагадаємо, що також президент США планує проводити зустрічі зі своєю командою з національної безпеки для обговорення ситуації в Афганістані. Зауважимо, що 31 серпня - день закінчення 20-річного американської військової присутності в Афганістані та завершення масштабної евакуації цивільного персоналу з країни. 

Раніше повідомлялося, що формат зустрічі президентів було розширено. Зеленський, крім Вашингтона побуває і в Каліфорнії, щоб "створити нові можливості для США і України і залучити інвестиції в Україну".

Нагадаємо, 7 червня Джо Байден під час телефонної розмови з Зеленським запросив українського президента в Білий дім. Все це відбувалося на тлі скасування Сполученими Штатами санкцій проти "Північного потоку-2", що дозволить Путіну його добудувати і "вимкнути" Україна з транзиту російського газу в ЄС, відмови країн-членів Альянсу говорити про надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) і реального тупика в процесі мирного врегулювання на Донбасі.

Про те, вдалу чи тактику обрали в Зеленського, на які саме гарантії безпеки з боку Сполучених Штатів сподіваємося і що чекає українського президента в Білому домі — читайте в матеріалі ТСН.ua.

Новини України: Дмитро Кулеба Андрій Єрмак підготували візит Володимира Зеленського до США

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader