«Українська кухня ніколи не вийде з моди», — Олександр Петренко, фіналіст національного відбору Bocuse d'Or Ukraine
«Українська кухня ніколи не вийде з моди», — Олександр Петренко, фіналіст національного відбору Bocuse d'Or Ukraine

«Українська кухня ніколи не вийде з моди», — Олександр Петренко, фіналіст національного відбору Bocuse d'Or Ukraine

Олександр Петренко – шеф-кухар ресторану Mamma Italia в Одесі. Багаторазовий  чемпіон України з кулінарного мистецтва. Олександр став одним із восьми фіналістів Національного відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021. Він матиме можливість поборотися за перемогу у фіналі відбору та згодом представити Україну на конкурсі у Європі. 

У свої 25 років Олександрові вже є чим пишатися. Він близько дев’яти років у ресторанному бізнесі. Ми в MY.UA дізналися більше про цього талановитого та амбітного шефа, про те, як він прийшов у гастрономію, чого встиг досягнути та що ще в планах. 

 «Українська кухня ніколи не вийде з моди», — Олександр Петренко, фіналіст національного відбору Bocuse d'Or Ukraine - Фото 1

— Як фіналіст конкурсу Національного відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021 розкажіть про свою мету на конкурсі. Чому вирішили взяти участь у відборі?

— Для мене Bocuse d'Or Ukraine 2021 — це щось неймовірне. Колись я мріяв стати шеф-кухарем, і для мене це було незбагненно. Зараз я вважаю себе молодим сильним шеф-кухарем, який з легкістю може представляти Україну на європейському рівні, у якого є почуття смаку і почуття стилю в їжі. Я вирішив брати участь тільки тому, що це моє життя. Я живу кулінарією. І найголовніше це приносить мені задоволення.

— Ваші страви вражають подачею. Розкажіть, що готували на попередньому етапі відбору. Що вкладали у свої страви? Ваша подача мала якийсь особливий зміст? Чи для кожного він різний?

— На відбірковому етапі я готував:

«Leazy beef» — рол із яловичого битка з трюфелем і моцарелою, на підгарнір був чізкейк 4 сири, террін із фуа-гра, картопляні ньокі і вершково-сирна полента;

«Zanders roll» — галантин із судака з цибульним крем-брюле, огірковим салатом, баклажанною капонатою і морським виноградом.

У ці дві страви я вклав частину себе і своєї душі. Змістовий посил був такий: використовувати улюблені продукти і постаратися зробити їх поєднуваними.

Bocuse d'Or Ukraine 2021. Страви Олександра Петренка
Bocuse d'Or Ukraine 2021. Страви Олександра Петренка

— Ви працюєте в ресторані італійської кухні Mamma Italia в Одесі. Як ставитеся до української кухні? Як вважаєте, чи не ризикують традиційні українські страви піти у небуття, оскільки відкривається все більше й більше закладів з кухнями різних країн світу?

— Так, я працюю в ресторані італійської кухні. Я працюю і живу в місті Одеса, де крім Італії та Паназії, нічого не хочуть їсти наші гості. Українська кухня ніколи не вийде з моди, тому що, як показує TripAdvisor, 80 % відвідуваності іноземців — це ресторани з нашою національною кухнею. Італійцю не цікаво, як у нас псують їхні продукти, йому цікаво спробувати наші смаки. Ресторани української кухні будуть жити завжди, попри перенасичення ринку іншими напрямами.

Кухня ресторану Mamma Italia, де працює Олександр Петренко
Кухня ресторану Mamma Italia, де працює Олександр Петренко

— Ви мрієте відкрити Україну як нову точку на гастрономічній карті світу. Як ви збираєтеся втілювати цю мрію на конкурсі Національного відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021? Якщо переможете на відборі й будете змагатися далі у Європі, чи буде у ваших стравах присутній національний дух, якісь суто українські елементи, за якими нашу країну зможуть впізнати серед багатьох інших?

— На чемпіонаті я буду просто насолоджуватися і готувати для задоволення. Я буду дарувати задоволення і висловлювати свої бажання через їжу, буду частиною Bocuse d'Or Ukraine 2021. Адже це мрія. У моїх стравах є те, що любить кожен українець і те, у що може закохатися кожен іноземець. Тому, так — елементи моєї їжі зможуть впізнати й іноземці.

— Кулінарія для вас — це ціле мистецтво, чи не так? Чи маєте власну кулінарну філософію?

— Одного разу один шеф-кухар навчив мене тому, щоб я ніколи не повторював ні за ким і робив так, як вважаю за потрібне. Я багато разів брав участь у чемпіонатах і через мою наполегливість, прагнення і нахабство мене часто засуджували. І тоді я почав працювати ще більше над собою, щоб більше таких моментів не допускати. «Потрібно бити так, щоб не засудили». Це я все до того, що я роблю все можливе, щоб здивувати себе насампереду. Моя філософія така: ніколи не повторюй ні за ким, ніколи не здавайся. Найголовніше — це рішучість і вміння діяти.

Олександр Петренко. Фото з особистої сторінки Facebook
Олександр Петренко. Фото з особистої сторінки Facebook

— Ви збираєтеся вести календар своїх досягнень, як написали у мережі. Розкажіть, які із своїх досягнень наразі ви особисто вважаєте найзнаковішими.

— Так, ви абсолютно правильно підмітили, я веду календар із досягненнями для самомотивації. Для того, щоб не розслаблятися і в «важку» хвилину глянути на нього і порадувати себе. Наразі я пишаюся собою і тим, що я роблю. Я брав участь у чемпіонаті світу в Німеччині на IKA OLYMPIC 2020. Це прямий конкурент Bocuse d'Or і деякою мірою його аналог. А взагалі найголовніше моє досягнення в 25 років — це розуміння і усвідомлення, чого я хочу від життя і що я для цього роблю. Я пишаюся тим, скільки я заробляю в 25 років. Хоча гроші ніколи не були для мене пріоритетом у виборі ресторану і робочого місця. Я завжди гнався і женуся за досвідом і знаннями, а все інше — це всього лише гарне доповнення.

— Як давно ви працюєте у сфері HoReCa? Чому гастрономія вас захопила? Звідки взялася любов до справи, якою ви займаєтеся?

— У ресторанному бізнесі я працюю вже близько 9 років. На кухню я потрапив, бо не хотів сидіти в школі 10-й і 11-й класи. Коли я потрапив перший раз на професійну кухню, я побачив перший вогонь на сковорідці, побачив, як кухарі ріжуть інгредієнти і дивляться на тебе, а не на дошку, і захотів так само. Любов до кулінарії затьмарила мій розум. Я кинув професійний спорт і почав займатися тільки кулінарією. До тепер мені жодного разу не спадало на думку кинути цю справу.

Олександр Петренко на Bocuse d'Or Ukraine 2021
Олександр Петренко на Bocuse d'Or Ukraine 2021

— Кожна кмітлива людина розуміє, що успіх дуже рідко може впасти з неба. Для його досягнення треба багато працювати. Як ви готувалися до конкурсу Національного відбору Bocuse d'Or Ukraine 2021 та його пекельної кухні? Хто вам допомагав? Як вдавалося поєднувати роботу, особисте життя й підготовку? 

— Успіх ніколи не падає з неба, і для його досягнення потрібно дуже багато працювати. До Національного відбору я готувався не дуже багато часу, оскільки дуже багато роботи в літній сезон у нашому улюбленому місті. І навіть розставивши правильно пріоритети, усвідомивши що для тебе важливіше, все одно не вдавалося приділяти достатньо часу підготовці. Але я це зробив. Я і мій помічник готові для написання історії, для того, щоб показати результат 9-річної роботи на кухні і місяців підготовки на чемпіонаті. Підготовка до чемпіонату ніяк не вплинула на моє особисте життя, а навіть навпаки зміцнила її. Моя майбутня дружина підтримує мене і розуміє, наскільки це важливо для мене.

Олександр Петренко з колегами на Bocuse d'Or Ukraine 2021
Олександр Петренко з колегами на Bocuse d'Or Ukraine 2021

— Недавно ви освідчилися своїй коханій Ярославі. Вітаємо! Хто готує у вас в парі? Любите готувати для близьких чи вистачає кулінарії й на роботі? Що найчастіше готуєте і їсте вдома?

— Так, зовсім недавно я зробив пропозицію своїй коханій дівчині. Насправді, як ви знаєте, кухарі вдома не готують, тому їжу вдома я можу тільки досолити (одеський гумор).

— Що б ви побажали іншим учасникам конкурсу «Золотий Бокюз», а також всім іншим, хто торує шлях в гастрономічній сфері?

— Любіть те, чим ви займаєтеся, або не займайтеся зовсім. Тільки той, хто любить свою справу, досягне успіху в ній. Самомотивація, сон і здоровий глузд, спорт, правильний спосіб життя — і ти будеш космонавтом у будь-якому починанні. Всім величезної удачі!

І вам, Олександре, бажаємо величезної удачі. Нехай зірка України засяє на гастрономічній карті світу, а ви їй у цьому допоможете.

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Кукіб
Катерина Кукіб
Журналіст
loader