Транзит газу до Угорщини через український пункт "Берегово" відновився - ЗМІ
Транзит газу до Угорщини через український пункт "Берегово" відновився - ЗМІ

Транзит газу до Угорщини через український пункт "Берегово" відновився - ЗМІ

Транзит газу через Україну відновився у неділю / фото ua.depositphotos.com

Транзит газу до Угорщини через український пункт "Берегово" відновився. Це сталося 3 жовтня. Потік газу через цей пункт на кордоні України з Угорщиною складає понад 200 тисяч кубометрів на годину.

Про відновлення транзиту газу до Угорщини через Україну, посилаючись на інформацію оператора ГТС Угорщини, повідомляє видання "РБК-Україна".

"Протягом дня прокачування газу на територію Угорщини через Україну повністю було відсутнє", - йдеться у повідомленні. 

За інформацією видання, транзит газу через Україну відновився у неділю ввечері. Проте в Угорщині це поки що ніяк не коментують. 

Транзит газу до Угорщини через Україну - що відомо:

  • 27 вересня Угорщина підписала з Росією контракт про постачання газу в обхід України. Міністерство закордонних справ України висловило розчарування через цю угоду.
  • Згодом стало відомо про подробиці газового контракту Угорщини з "Газпромом". Згідно з умовами, РФ буде постачати в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відреагував на критику з боку України та звинуватив Київ у втручанні у внутрішні справи країни.
  • 28 вересня МЗС викликало посла Угорщини через контракт про поставку газу з РФ в обхід України. Також наголошувалося, що такі дії підривають національну безпеку нашої держави та енергетичну безпеку Європи.
  • Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Угорщина виключила Україну зі схеми транзиту газу на вимогу Росії. 
  • Після цього у Путіна висловились про можливість відновлення прямих поставок газу з РФ в Україну. 
  • Згодом у Єврокомісії відреагували на газову угоду Угорщини і "Газпрому". У Брюсселі не виключають, що можуть вимагати у Будапешта копію договору.
  • 29 вересня в Угорщині повідомили, що країна й надалі може заважати вступу України до НАТО. А Кулеба зазначив, що наша країна готова "бити" у відповідь в разі неповаги до українських інтересів

  • 30 вересня стало відомо, що США вимагають від Росії збільшити транзит газу через Україну. 

  • 1 жовтня "Газпром" зупинив поставку газу через Україну, а вже 2 жовтня він почав поставляти газ до Угорщини і Хорватії в обхід нашої країни.

Автор: Поліна Кузенко

Теги за темою
Угорщина Газпром
Джерело матеріала
loader
loader