Венеційська комісія рекомендує змінити закон про перехідний період для Криму та Донбасу
Венеційська комісія рекомендує змінити закон про перехідний період для Криму та Донбасу

Венеційська комісія рекомендує змінити закон про перехідний період для Криму та Донбасу

Венеційська комісія рекомендувала Україні змінити законопроект про перехідний період для Криму і Донбасу і долучити до роботи над ним жителів тимчасово окупованих територій.

Експерти відзначили, що у законопроекті Міністерства реінтеграції є багато загальних положень. Венеційська комісія застерегла Україну від створення правового вакууму через скасування існуючих актів, які стосуються Криму і Севастополя.

– Деякі категорії осіб, безпосередньо пов’язані з законопроектом, в основному проживають в східних областях України і в Автономній Республіці Крим, могли мати досить обмежену можливість брати участь в цих консультаціях. Вкрай важливо залучати ці категорії в наступні обговорення, що стосуються як реалізації законопроекту, так і ухвалення будь-яких інших юридичних актів, що доповнюють цей законопроект, – йдеться у висновку.

Крім того, на думку експертів Венеційської комісії, необхідно привести у відповідність до міжнародного права положення щодо відповідальності за кримінальні правопорушення, вчинені у зв’язку з тимчасовою окупацією, а також відобразити у проекті особливий конституційний статус Криму та Севастополя.

Окрему увагу фахівці радять звернути на те, щоб звузити та уточнити положення щодо люстрації, врахувавши що, за міжнародними стандартами, вона обмежується найважливішими посадами в держав.

Венеційська комісія отримала проект закону Про засади державної політики перехідного періоду у липні цього року.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що цей документ – перший із пакету законодавчих ініціатив, які мають на меті забезпечити деокупацію та безпечну реінтеграцію тимчасово окупованих територій України та громадян, які наразі вимушено проживають в тимчасовій окупації.

Джерело: Венеційська комісія

Теги за темою
Війна на Донбасі анексія Криму
Джерело матеріала
loader
loader