Ув'язнений російський опозиціонер Навальний отримав премію імені Сахарова "За свободу думки"
Ув'язнений російський опозиціонер Навальний отримав премію імені Сахарова "За свободу думки"

Ув'язнений російський опозиціонер Навальний отримав премію імені Сахарова "За свободу думки"

Навальний отримав премію Сахарова/фото REUTERS

У Європейському парламенті вирішили, що премію "За свободу думки" імені Андрія Сахарова цього року присудять критику Кремля Олексію Навальному, який відбуває строк у в'язниці.

Про це йдеться у повідомленні найбільшої політичної групи у Європарламенті "Європейська народна партія" у мікроблозі Twitter.

"Російський опозиційний лідер Олексій Навальний є лауреатом премії "За свободу думки" імені Андрія Сахарова у 2021 році. Пане Путін, звільніть Олексія Навального. Європа закликає до його - і усіх інших політичних в'язнів - свободи", - сказано у повідомленні.

Довідка УНІАН. Європарламент з 1988 року присуджує премію імені Сахарова особам та організаціям, які захищають права людини та засадничі свободи.

У 2018 році цю премію отримав незаконно засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов, а у 2020 - представники білоруської демократичної опозиції.

Арешт та вирок у справі Олексія Навального

Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння "новачком" влітку 2020 року.

Його літак мав приземлитися в аеропорту "Внуково", але був перенаправлений в "Шереметьєво". Одразу ж на прикордонному контролі в аеропорту його затримали співробітники поліції.

В управлінні Федеральної служби виконання покарань по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин.

18 січня суд заарештував опозиціонера до 15 лютого.

2 лютого 2021 року Симоновський суд Москви в ході виїзного засідання в Мосміськсуді за клопотанням ФСВП замінив Олексію Навальному умовний термін на 3,5 року на реальний у справі "Ів Роше". Всього Навальний відповідно до рішення повинен провести в колонії загального режиму два роки і вісім місяців.

Автор: Віталій Саєнко

Теги за темою
Росія Олексій Навальний
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader