Існує ризик, що Європа схвалить запуск Північного потоку-2 без сертифікації – Зеркаль
Існує ризик, що Європа схвалить запуск Північного потоку-2 без сертифікації – Зеркаль

Існує ризик, що Європа схвалить запуск Північного потоку-2 без сертифікації – Зеркаль

Існує ризик, що Європа на фоні газової кризи піддасться шантажу Росії та дозволить запуск газопроводу Північний потік-2 без сертифікації компанії-оператора Nord Stream-2 AG.

Таку думку висловила в інтерв’ю Радіо Свобода радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль.

– Такий ризик існує. Якщо не будуть запропоновані інші варіанти розв’язання цієї кризи, то, можливо, й ризикне, – зазначила Зеркаль.

Вона уточнила, що наступного тижня відбудеться зустріч на рівні країн G20 (Великої двадцятки), де буде, зокрема, обговорюватися криза в енергетичній сфері.

– Росія завжди користується кризовими ситуаціями. І цей рerfect storm, який зараз ми бачимо, використаний Путіним дуже добре. За перше півріччя цього року Газпром заробив понад 10 мільярдів. Це тільки за перше півріччя. А за друге півріччя – я думаю, що це взагалі якісь цифри, які ми собі ще не уявляємо, – розповіла радниця міністра енергетики.

Зеркаль наголосила, що станом на сьогодні шантаж Росії на адресу Європи вже неприхований. При цьому в Москві свідомо не хочуть використовувати українську газотранспортну систему, аби збільшити поставки газу до Євросоюзу.

– Шантаж вже дуже явний. Вони вже готові по Північному потоку прокачати до кінця цього року ще 5,6 млрд кубометрів. А наша ГТС при цьому могла би прокачати 11! І вони її не використовують, тому що хочуть, щоб запустилися “потоки”, які вони будуть повністю контролювати і фактично тримати Європу у своїх газових “обіймах”, – пояснила Зеркаль.

Радниця міністра енергетики додала, що в ситуації з Північним потоком-2 Росія зловживає правилами конкуренції, недопостачаючи газ по діючих газопроводах та змушуючи операторів купувати блакитне паливо через свої власні.

 

Джерело матеріала
loader
loader