Молдова підписала новий контракт із “Газпромом” на власних умовах
Молдова підписала новий контракт із “Газпромом” на власних умовах

Молдова підписала новий контракт із “Газпромом” на власних умовах

Угоду на постачання газу укладено терміном на 5 років.

У п’ятницю, 29 жовтня, у Санкт-Петербурзі (Росія) завершилися переговори між делегацією Республіки Молдова та  російським газовим монополістом "Газпромом". 

Як повідомили у міністерстві інфраструктури та регіонального розвитку Молдови, сторони досягли домовленості щодо формули ціни, аудиту боргу “Молдова-Газ” та подальшого діалогу щодо його погашення.

Угода передбачає продовження попереднього контракту між "Газпромом" і "Молдова-Газ" ще на п'ять років на основі формули ціни, запропонованої молдовською стороною.

Поставки природного газу розпочнуться 1 листопада 2021 року.

Як відомо, Молдова має борг перед “Газпромом” у розмірі понад 709 млн доларів, адміністрація невизнаного Придністров’я боргує понад 7 млрд доларів.

Нагадаємо: 

Наприкінці вересня "Молдовагаз" та російський "Газпром" продовжили до кінця жовтня договір на постачання російського газу до Молдови за ціною $790 за тисячу кубометрів газу (у вересні - $550 за тисячу кубів). Однак тоді сторонам тоді не вдалося досягти домовленості щодо довгострокового контракту.

Уряд Молдови запровадиврежим надзвичайного стану у сфері енергетики на 30 днів. Режим НС почав діяти в країні від 22 жовтня.

Російська державна газова компанія "Газпром" в рамках переговорів про постачання газу висунула Молдові пропозицію змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС та відкласти реформування енергетичного ринку  в обмін на дешевий газ для країни.

Рада національної безпеки та оборони Україниухвалила рішення щодо надання допомогиз постачанням газу Молдові у випадку такої необхідності. 

Джерело матеріала
loader
loader