Єврокомісія запропонувала Латвії, Литві та Польщі заходи для вирішення ситуації на кордоні з Білоруссю
Єврокомісія запропонувала Латвії, Литві та Польщі заходи для вирішення ситуації на кордоні з Білоруссю

Єврокомісія запропонувала Латвії, Литві та Польщі заходи для вирішення ситуації на кордоні з Білоруссю

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Європейська комісія пропонує Латвії, Литві та Польщі тимчасові заходи для вирішення надзвичайної ситуації з мігрантами на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю, повідомляється в пресрелізі Єврокомісії в середу, пише УНН.

Цитата:

"Сьогодні Єврокомісія висуває комплекс заходів щодо тимчасового притулку і повернення, щоб допомогти Латвії, Литві та Польщі вирішити надзвичайну ситуацію на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю", - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

"Хоча інтенсивні зусилля ЄС принесли швидкі результати, ситуація залишається делікатною. Сьогодні, щоб захистити наші кордони і захистити людей, ми забезпечуємо гнучкість і підтримку державам-членам в управлінні цією надзвичайною ситуацією без шкоди для прав людини. Щоб наша відповідь на гібридні загрози відповідала вимогам майбутнього, ми активуємо величезну дипломатичну і правову дієздатність ЄС, щоб застосовувати санкції і переконувати треті країни припинити польоти. Невдовзі ми запропонуємо реформу правил Шенгенської зони", - прокоментувала комісар ЄС з внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

Пропоновані тимчасові заходи

Заходи, включені ц цю пропозицію, носять надзвичайний і винятковий характер і пропонуються на термін у 6 місяців, якщо вони не будуть продовжені або скасовані, і будуть застосовуватися до громадян країн, що не входять в ЄС, які незаконно в'їхали в ЄС з Білорусі і перебувають поблизу кордону, або щодо тих, хто з'являється в пунктах перетину кордону.

Згідно з пропозицією, у трьох держав-членів буде можливість продовжити період реєстрації заяв про надання притулку до 4 тижнів замість нинішніх 3-10 днів. Держави-члени ЄС можуть також застосовувати процедуру надання притулку на кордоні для обробки всіх клопотань про надання притулку, включаючи апеляцію, протягом максимум 16 тижнів, при деяких винятках. При цьому слід віддавати пріоритет обґрунтованим заявам, а також заявам сімей і дітей.

Також зацікавлені держави-члени ЄС зможуть застосовувати спрощені і швидші національні процедури, у тому числі для повернення людей, клопотання яких були відхилені у цьому контексті.

Доповнення

Заходи набудуть чинності після їх ухвалення Радою ЄС. З Європейським парламентом будуть проведені консультації. Заходи діятимуть протягом 6 місяців.

Єрокомісія буде регулярно переглядати ситуацію і може пропонувати Раді ЄС продовжити або скасувати ці тимчасові заходи.

Фінансування цієї пропозиції здійснюватиметься в межах бюджету існуючих інструментів фінансування ЄС на період 2014-2020 та 2021-2027 років у галузі міграції, притулку та управління кордонами. У разі крайньої необхідності, якщо ситуація ще більше погіршиться, можна використовувати засоби в межах Multiannual Financial Framework на 2021-2027 роки.

Контекст

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу “Північний потік-2” в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва “Північного потоку-2”, де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву “Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей”.

Після цього у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу “Північний потік-2” створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Доповнення

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти "Північного потоку-2" через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

Теги за темою
Білорусь Польша
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader