Декларація Медведчука, яка викликала питання у НАЗК, заповнена коректно, – доктор юридичних наук
Декларація Медведчука, яка викликала питання у НАЗК, заповнена коректно, – доктор юридичних наук

Декларація Медведчука, яка викликала питання у НАЗК, заповнена коректно, – доктор юридичних наук

Установка позначки "невідомо" в графі "вартість" навпроти деяких об'єктів власності опозиційного політика не суперечить законодавству, говорить доктор юридичних наук Віталій Журавський.

Підпишіться на Знай у Google News! Тільки найяскравіші новини!

Підписатися

Таке заповнення відповідного поля можливе у разі, якщо правовстановлюючі документи на майно відсутні, оцінка майна не проводилася або її результати невідомі суб'єкту декларування.

"У Законі "Про запобігання корупції" говориться, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, заповнюють е-декларації і зобов'язані вказувати вартість всього рухомого і нерухомого майна на момент його придбання. Якщо ціна не встановлена, пишуть - "невідомо". Людина може не знати вартість свого майна, особливо якщо покупка була здійснена в дев'яності роки або на початку двотисячних», – говорить доктор юридичних наук.

У декларації Медведчука за 2020 рік не вказана вартість кількох земельних ділянок і будинку. Практично всі об'єкти стали власністю політика в двотисячні.

"Будинок, в якому проживає Віктор Медведчук, куплений в 2003 році. Документи не збереглися, тому і ціна не вказана. Автомобілі в 2014 році і в 2018 році купувалися за дорученням уповноваженою на це особою. Дані про їх вартість не збереглися. Тому у відповідному розділі е-декларації зазначено, що ціна невідома. Вперше Медведчук заповнив е-декларацію в 2019 році, коли набув статусу народного депутата. А до цього він не був зобов'язаний це робити, а тому і не зберіг всі дані. Так що порушив народний депутат? Думаю, спокій некомпетентної, безвідповідальної влади, яку постійно піддає справедливій критиці", - коментує декларацію лідера ОПЗЖ Журавський.

Він зазначає, що згідно із законодавством, декларація заповнена коректно, а ситуацію з НАЗК називає черговим етапом «наїзду» на опозиційного політика.

Раніше НАЗК у зв'язку з відсутністю інформації про вартість деяких об'єктів в декларації Медведчука направило матеріали в офіс Генерального прокурора і хоче притягнути опозиційного лідера до відповідальності за статтею 366-2 Кримінального кодексу України.

При цьому, аналогічні "прогалини" в деклараціях є практично у всіх чиновників і політиків, в тому числі, у президента Зеленського, прем'єра Шмигаля, глави СБУ Баканова, спікера Стефанчука і багатьох інших.

Джерело матеріала
loader
loader