Кабмін затвердив вартість поліетиленових пакетів: яка ціна на них з 1 лютого
Кабмін затвердив вартість поліетиленових пакетів: яка ціна на них з 1 лютого

Кабмін затвердив вартість поліетиленових пакетів: яка ціна на них з 1 лютого

Уряд України під час засідання у понеділок, 20 грудня, ухвалив мінімальну роздрібну ціну за пластикові пакети. З 1 лютого ціна за них стартуватиме від 2 грн.

Зокрема, за різні типи пакетів тепер доведеться заплатити: без ручок та з бічними складками – 2 грн, з ручками та без бічних складок – 2,5 грн та з ручками та бічними складками – 3 грн.

У Мінекономіки вказали, що кожен українець у середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Водночас у ЄС, як уточнив голова МОЗ Віктор Ляшко, цей показник становить у середньому 90.

— При цьому із 40 тис. тонн пластику в Україні на переробку йде лише 6%. У Європі рівень утилізації досягає 70%, – додав Ляшко.

Очільник МОЗ зазначив, що зростання виробництва та використання пластику за останні 20 років призвело до збільшення захворювань ендокринної системи через хімічні речовини, що містяться в ньому.

— Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні сумки та дозволить убезпечити навколишнє середовище та здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику, – зазначив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Влітку Верховна Рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів в Україні. Наразі почав діяти перший етап нововведень, зазначених у документі.

Згідно з законом, заборона поки не стосується надтонких пакетів, що призначені для пакування свіжої риби та м’яса. За порушення законодавства передбачений штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн, у разі повторного правопорушення – до 34 тис. грн.

Читайте
Від 1 коп. до 1,5 грн: що українці думають про платні пакети та як діє закон
Теги за темою
Екологія
Джерело матеріала
loader
loader