/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F249%2Fdb3ca27ae25f9b0fbddf437e40c92718.png)
Українцям замість ковбаси масово продають фальсифікат: без м'яса, але зі шкірою та кістками
В Україні фальсифікація ковбаси досягла шокувальних масштабів.
Експерти кажуть: натрапляли намагазини та точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка.
Замість м'яса використовують подрібнену шкіру та кістки, а продукцію виготовляють у кустарних умовах.
При цьому на етикетках зазначають вигадані адреси виробництва.
Як в Україні фальсифікують ковбасу та яку краще не купувати, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.
Як і де продають фальсифікат?.
У невеликих магазинчиках та на ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату, розповідає директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди".
Буває різного рівня фальшування.
Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей".
А іноді за ковбасу видають продукт, що не містить м'яса.
"Якщо ви підете гуртовими базами по Києву – ви дуже здивуєтеся.
Там цієї підробленої ковбаси дуже багато.
З Білорусі, звідки хочеш.
Деякі підприємства, які виробляють таку ковбасу в Україні, вказують неправильні адреси виробництва.
Ми вирішили перевірити одну з таких адрес.
Приїхали – а там підприємства немає.
Навіть якщо потравлять покупців – нікого не знайдуть", – розповідає Несміянов.
Загалом же фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам, каже декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Приліпко.
Найчастіше у фальсифікованій ковбасі можна виявити кісткові включення та білки зі шкіри тварин.
Тобто використовують залишки шкіри та кістки.
Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини та травмувати стравохід.
Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні.
Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.
"Замість м'ясної сировини використовують білково-жирові емульсії, і при цьому не повідомляють про це споживача.
У рецептурі може бути прописано, що це жирна свинина, а там штучна жирова фракція.
Є випадки, коли білок тваринного походження замінено на білок рослинного походження, або ж неповноцінний тваринний білок (зі шкіри тварин)", – погоджується Баль-Приліпко.
Але фальсифікат продають не лише у невеликих магазинах та на ринках.
За словами президента Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентина Безрукого, така продукція є й у супермаркетах.
"Що більше компонентів у ковбасі, то більше можливостей отримати фальсифікат.
Це заміна дорожчих складових дешевшими.
Іноді у виробників є бажання закупити заморожену сировину з Аргентини і в такий спосіб здорово економити.
Фальсифікат – це щось непередбачуване", – зазначає Безрукий.
Де купити якісну ковбасу та як її вибирати?.
Звертайте увагу на ціну та склад.
"Коли я для себе шукаю ковбасу, завжди перевіряю, чи є у складі підсилювач смаку, добавка Е621.
Якщо її немає – залишається надія, що м'ясо використали якісне.
Ковбаса ця виходить від 200 грн/кг щонайменше.
Не беріть дешеву ковбасу", – каже Несміянов.
Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м'яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.
Безпечніше купувати в мережах та великих магазинах.
Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси, Баль-Приліпко радить купувати продукцію у мережах магазинів.
Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути.
Також звертайте особливу увагу на маркування.
На першому місці у складі ковбаси має стояти м'ясо свинини чи яловичина.
Якщо на першому місці стоїть м'ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати.
Загалом єдиний шанс захистити себе від підробки – уважно вивчати товар, відмовитися від дешевої продукції та сумнівних торгових точок.
При цьому доти, доки контролювальні органи не навчаться ефективно проводити перевірки, фальсифікат може потрапити до будь-якого українця.

