Українцям замість ковбаси масово продають фальсифікат: без м'яса, але зі шкірою та кістками
Українцям замість ковбаси масово продають фальсифікат: без м'яса, але зі шкірою та кістками

Українцям замість ковбаси масово продають фальсифікат: без м'яса, але зі шкірою та кістками

В Україні фальсифікація ковбаси досягла шокувальних масштабів.

Експерти кажуть: натрапляли намагазини та точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка.

Замість м'яса використовують подрібнену шкіру та кістки, а продукцію виготовляють у кустарних умовах.

При цьому на етикетках зазначають вигадані адреси виробництва.

Як в Україні фальсифікують ковбасу та яку краще не купувати, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Як і де продають фальсифікат?.

У невеликих магазинчиках та на ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату, розповідає директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди".

Буває різного рівня фальшування.

Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей".

А іноді за ковбасу видають продукт, що не містить м'яса.

"Якщо ви підете гуртовими базами по Києву – ви дуже здивуєтеся.

Там цієї підробленої ковбаси дуже багато.

З Білорусі, звідки хочеш.

Деякі підприємства, які виробляють таку ковбасу в Україні, вказують неправильні адреси виробництва.

Ми вирішили перевірити одну з таких адрес.

Приїхали – а там підприємства немає.

Навіть якщо потравлять покупців – нікого не знайдуть", – розповідає Несміянов.

Загалом же фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам, каже декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Приліпко.

Найчастіше у фальсифікованій ковбасі можна виявити кісткові включення та білки зі шкіри тварин.

Тобто використовують залишки шкіри та кістки.

Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини та травмувати стравохід.

Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні.

Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.

"Замість м'ясної сировини використовують білково-жирові емульсії, і при цьому не повідомляють про це споживача.

У рецептурі може бути прописано, що це жирна свинина, а там штучна жирова фракція.

Є випадки, коли білок тваринного походження замінено на білок рослинного походження, або ж неповноцінний тваринний білок (зі шкіри тварин)", – погоджується Баль-Приліпко.

Але фальсифікат продають не лише у невеликих магазинах та на ринках.

За словами президента Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Валентина Безрукого, така продукція є й у супермаркетах.

"Що більше компонентів у ковбасі, то більше можливостей отримати фальсифікат.

Це заміна дорожчих складових дешевшими.

Іноді у виробників є бажання закупити заморожену сировину з Аргентини і в такий спосіб здорово економити.

Фальсифікат – це щось непередбачуване", – зазначає Безрукий.

Де купити якісну ковбасу та як її вибирати?.

​​Звертайте увагу на ціну та склад.

"Коли я для себе шукаю ковбасу, завжди перевіряю, чи є у складі підсилювач смаку, добавка Е621.

Якщо її немає – залишається надія, що м'ясо використали якісне.

Ковбаса ця виходить від 200 грн/кг щонайменше.

Не беріть дешеву ковбасу", – каже Несміянов.

Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м'яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.

Безпечніше купувати в мережах та великих магазинах.

Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси, Баль-Приліпко радить купувати продукцію у мережах магазинів.

Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути.

Також звертайте особливу увагу на маркування.

На першому місці у складі ковбаси має стояти м'ясо свинини чи яловичина.

Якщо на першому місці стоїть м'ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати.

Загалом єдиний шанс захистити себе від підробки – уважно вивчати товар, відмовитися від дешевої продукції та сумнівних торгових точок.

При цьому доти, доки контролювальні органи не навчаться ефективно проводити перевірки, фальсифікат може потрапити до будь-якого українця.

Джерело матеріала
loader
loader