Російський «Газпром» розказав, чия вина, що Європі бракує газу
Російський «Газпром» розказав, чия вина, що Європі бракує газу

Російський «Газпром» розказав, чия вина, що Європі бракує газу

Представник компанії відкинув звинувачення на свою адресу
фото з відкритих джерел

«Газпром» відхрестився від того, що штучно створює дефіцит природного газу

Дефіцит природного газу виник у Західній Європі через відсутність заявок на його постачання, а не з вини «Газпрому», заявив 25 грудня офіційний представник російської компанії-монополіста Олексій Купріянов, пише «Риа Новости».

«Всі звинувачення на адресу Росії та «Газпрому» в тому, що ми даємо мало газу на європейський ринок, є абсолютно безпідставними і неприйнятними і не відповідають дійсності. І не треба звинувачувати «Газпром». Краще подивитись у дзеркало», – заявив Купріянов.

Твердження Купріянов пояснив тим, що частина клієнтів, «зокрема, з Франції та Німеччини, вже повністю вибрали всі свої річні контрактні обсяги і, відповідно, більше не виставляють заявок на постачання газу, а «Газпром» бронює транспортні потужності, виходячи з наявних заявок, а не навпаки».

«Цього року «Газпром» поставив до Німеччини за контрактом 50,2 млрд м. куб. – це на 5,3 більше, ніж минулого року», – стверджує Купріянов.

Наразі, заявив Купріянов, «за наявними даними, спостерігається фізичний реверс газу з Німеччини до Польщі і, зважаючи на все, в Україну в обсязі від 3 млн до 5 млн м. куб. на добу», а піднімають газ із підземних сховищ у Німеччині.

За словами офіційного представника «Газпрому», у 2021 році поставлено більше газу, ніж за попередній рік, до Італії, Німеччини, Туреччини, Болгарії, Сербії, Данії, Фінляндії, Польщі.

Втім, в Європі кажуть, що «Газпром» штучно створює дефіцит природного газу, зупинивши подачу палива газопроводом «Ямал-Європа».

Нагадаємо, російський монополіст «Газпром» кілька днів поспіль не бронює польську ділянку газопроводу Ямал-Європана наступний день під час регулярної сесії бронювання.

Відтак Росія знову зірвала постачання газу до Європи.

Напередодні Великобританія звинуватила Росію в економічній кризі.

Як відомо, трейдери спрогнозували, скільки триватиме енергокриза в Європі.

Джерело матеріала
loader
loader