Експрем'єра Казахстану затримали за підозрою у держзраді
Експрем'єра Казахстану затримали за підозрою у держзраді

Експрем'єра Казахстану затримали за підозрою у держзраді

Комітет нацбезпеки Казахстану Максімов очолював від 2016 року, а раніше був прем'єр-міністром країни.

В охопленому протестами Казахстані затримали колишнього голову Комітету нацбезпеки країни Каріма Масімова, якого підозрюють у державній зраді.

Про це повідомила пресслужба Комітету. 

Масімов брав участь у засіданні Ради безпеки 5 січня, коли ще був головою Комітету національної безпеки Казахстану. Після засідання Радбезу його було відправлено у відставку на тлі масових протестів в Алмати.

У заяві пресслужби Комітету уточнюється, що досудове розслідування за фактом державної зради, за статтею 175 частини 1 Кримінального кодексу Казахстану розпочато 6 січня. Цього ж дня було затримано та відправлено до ізолятора тимчасового тримання Масімова та інших фігурантів справи.

Зазначається, що максимальне покарання щодо цієї частини статті — позбавлення волі на строк до 15 років із можливим позбавленням громадянства.

Комітет нацбезпеки він очолив у 2016, а вже 6 січня 2022 року на сайті президента Казахстану опублікували указ про звільнення Масімова з посади.

Масімов займав прем'єрське крісло загалом рекордні 8 років (2007-2012, 2014-2016), а також був помічником президента країни Нурсултана Назарбаєва (2003-2006). Очолював Адміністрацію президента Казахстану (2012–2014). Має звання генерал-лейтенанта національної безпеки.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Протести у Казахстані: влада країни повідомляє про майже повне відновлення порядку | Новини світу

Джерело матеріала
loader
loader