Стефанішина пояснила, чому в Україні неможлива військова інтервенція, як у Казахстані
Стефанішина пояснила, чому в Україні неможлива військова інтервенція, як у Казахстані

Стефанішина пояснила, чому в Україні неможлива військова інтервенція, як у Казахстані

КИЇВ. 10 січня. УНН. Україна забезпечує внутрішню стійкість та не має пострадянських структур, які могли б дозволити зовнішню інтервенцію. Про це заявила віцепрем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на брифінгу у Брюсселі перед комісією Україна-НАТО, передає кореспондент УНН.

Журналіст зазначив, що на прикладі Казахстану видно, як внутрішні заворушення легко можуть перетворитися на військову інтервенцію, і запитав, що робить влада, щоб запобігти такому розвитку подій в Україні.

Цитата

"Я скажу, що Україна – це, звичайно, не Казахстан, і головна відповідь – це забезпечення внутрішньої стійкості. Ми проводимо трансформації, на відміну від Казахстану, у нас дуже міцна експертна спільнота, громадянське суспільство, а також сильна опозиція. Ми маємо міжнародну єдність, яка засуджує агресію Росії проти території України, і ми не маємо таких пострадянських структур, які, як у випадку Казахстану, дозволили б запровадити зовнішню інтервенцію", - сказала Стефанішина.

Деталі

Вона додала, що Україна проводить реформи, бореться з російською агресією і разом із міжнародною спільнотою засуджує незаконні дії агресорів.

Ситуація у Казахстані

1 січня у середньоазійській країні різко зросли ціни на автомобільний газ: з 60 до 120 тенге за літр. Після цього в Актау та Жанаозені (Мангістауська область) люди стали збиратися в центрі міст та перекривати вулиці. Пізніше демонстрації розпочалися в Алмати, Нур-Султані, Караганді, Атирау, Уральську, Талдикоргані, Кизилорді та Шимкенті. 8 січня тарифи на комунальні послуги було заморожено до 1 липня.

Задля придушення повстання президент Казахстану покликав на допомогу сили ОДКБ. Москва скерувала до країни майже 3 тис. військових. Також війська в Казахстан ввели Киргизстан, Білорусь та Вірменія.

Повідомляли, що серед протестувальників були групи мародерів, які грабували магазини та нападали на співробітників правопорядку. Офіційна казахська влада називає їх терористами. Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив про 20 тис. людей, які вчинили напад на Алма-Ату.

7 січня Токаєв оголосив про наведення ладу в країні. Він також звинуватив силовиків країни у тому, що ті “проспали” протести.

Раніше 5 січня Токаєв своїм указом відправив у відставку голову КНБ Каріма Масімова та його першого заступника Самата Абіша. Як Масімова, колишнього прем'єр-міністра Казахстану, так і Абіша, племінника першого президента країни Нурсултана Назарбаєва раніше називали можливими кандидатами на пост глави держави.

Теги за темою
Україна Казахстан
Джерело матеріала
loader
loader