Санкционные намерения США и союзников в отношении РФ кажутся не настолько ясными – AP
Санкционные намерения США и союзников в отношении РФ кажутся не настолько ясными – AP

Санкционные намерения США и союзников в отношении РФ кажутся не настолько ясными – AP

Президент США Джо Байден закликав європейських союзників пообіцяти, що ті вживуть жорстких заходів щодо Росії, якщо вона наважиться вдертися до України. Але коли справа доходить до того, що саме Сполучені Штати та Європа готові зробити, союзники не виглядають такими вже згуртованими. Про це пише агентство Associated Press.

У військовому відношенні, наприклад, Сполучені Штати, Туреччина та Великобританія виділяються тим, що постачають чи погоджуються поставити протитанкові ракети, бойові безпілотники, військові кораблі та інше озброєння, а також гроші, щоб допомогти Україні збудувати свою оборону.

Читайте
У Кремлі розробляють реальний план вторгнення в Україну - CNN

Але ключовий союзник Німеччина, схоже, чинить опір будь-якій прямій військовій допомозі — настільки, що британський військовий літак, який доставляв зброю в Україну в понеділок, облетів повітряний простір Німеччини, а не вибрав прямий маршрут через нього.

Раніше Байден попередив президента Росії Володимира Путіна про економічні наслідки вторгнення Росії в Україну – “не таких, яких він будь-коли бачив”. А ось деякі європейські союзники продемонстрували менший ентузіазм щодо жорсткіших санкцій, які можуть завдати шкоди європейським економікам або поставити під загрозу постачання російського газу. Газ європейцям потрібен, щоб зігрітися цієї зими.

Раніше Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що це США командують, а європейці підкоряються.

Лідери Європейського союзу вважають, що Росія намагається посіяти розбрат між 27 країнами ЄС, США та НАТО. Але, за словами глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля, РФ у цьому зазнала невдачі.

– Зараз здається, що Сполучені Штати виявляють дещо більший інтерес до запровадження жорстких багатосторонніх санкцій щодо Росії, ніж Європа. Це дещо приголомшує мене з огляду на те, що на карту поставлено територіальну цілісність Європи, а не Сполучених Штатів, — заявив сенатор Кріс Мерфі.

Нагадаємо, що у жовтні та листопаді 2021 року Франція, Німеччина та деякі інші країни ЄС порушили сумнів попередження США про те, що нарощування військової могутності Росії поблизу України може сигналізувати про неминуче вторгнення.

Франція та Німеччина спочатку виступали проти активізації системи планування кризового реагування НАТО. Але їм довелося поступитися, і 30 листопада план було активовано.

Союзники США публічно майже заперечують проти обіцянок жорстких дій щодо Росії. Але жодний із лідерів ЄС публічно не розкриває точну природу можливих санкцій, заявляючи, що показувати свої карти було б помилкою. ЄС уже має досвід введення санкцій проти Росії в унісон зі США, Великобританією, Канадою та іншими союзниками.

Найбільш обговорювані санкції: відключення Росії від банківської системи SWIFT, яка управляє рухом грошей по всьому світу, та запровадження санкцій проти сім’ї Путіна, його військових та політичних кіл та російських банків.

Британський уряд твердо підтримує жорстку лінію США щодо Росії. Але питання в тому, як далеко може зайти Британія, адже британські банки та фінансова влада вже давно звинувачуються в тому, що вони заплющують очі на російські гроші, отримані нечесним шляхом.

Франція першою скептично віднеслася до нарощування російських військ. Але міністр із європейських справ Клеман Бон нещодавно заявив, що Франція готова підтримати санкції проти Росії, якщо це необхідно.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила у понеділок, що її країна зробить усе, щоб гарантувати безпеку України.

Але уряд Німеччини не давав остаточних публічних заяв про те, чи триматиме він російський трубопровід Північний потік-2 у відключеному стані, якщо Росія відправить війська в Україну.

Теги за темою
Росія Володимир Путін Німеччина Великобританія санкції Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader