Україна тимчасово відключиться від енергомереж Росії і Білорусі
Україна тимчасово відключиться від енергомереж Росії і Білорусі

Україна тимчасово відключиться від енергомереж Росії і Білорусі

Відключення є частиною плану переходу до европейської енергетичної системи
фото з відкритих джерел

У лютому Україна на 72 години відключиться від енергомереж Росії і Білорусі

Україна планує наприкінці лютого на три дні відключитися від енергосистеми Білорусі та Росії. Це необхідно для тестування роботи системи в ізольованому режимі та інтеграції в 2023 році з європейською мережею, повідомляє видання Welt am Sonntag.

«Символізм фізичного відділення від російської енергетичної мережі, значний», – зазначає видання.

У компанії «Укренерго» виданню Welt повідомили, що в разі, якщо назад підключитися до мережі не вийде, в України є достатній запас міцності для тривалої роботи в автономному режимі.

У Міненерго Білорусі виданню «Белта» повідомили, що відключення заплановано на 24-26 лютого 2022 року і що українська сторона погодила свої дії із білоруською стороною і поінформувала про це.

Нагадаємо, міністр енергетики Германа Галущенко заявив, що синхронізація з європейською енергосистемою ENTSO-E планується в 2023 році.

За його словами, цієї зими енергосистема України повинна пройти перший тестовий період роботи в ізольованому режимі.

Галущенко повідомив, що до кінця 2022 року енергосистема увійде в паралельну роботу з європейською енергосистемою, «а в 2023-му на повноцінну роботу синхронно з європейською».

Цю інформацію підтвердили в російському «Системному операторі Єдиної енергетичної системи», зазначивши, що Москва співпрацює із Києвом з цього питання.

Нагадаємо, 30 січня в Україні під'єднали останній, 15-й, атомний енергоблок енергетичної системи країни. Таким чином одночасно запрацювали усі енергоблоки.

Раніше повідомлялося, що запаси вугілля на ТЕС вперше за опалювальний сезон перевищили показник минулого року.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader