В Україну привезуть таблетки від COVID-19: хто зможе отримати препарат і кому він протипоказаний
В Україну привезуть таблетки від COVID-19: хто зможе отримати препарат і кому він протипоказаний

В Україну привезуть таблетки від COVID-19: хто зможе отримати препарат і кому він протипоказаний

Першу партію таблеток проти COVID-19 привезуть в Україну вже найближчим часом. 

Йдеться про американський препарат, що блокує фермент, який відтворює генетичний код коронавірусної хвороби. Ці таблетки є ефективними проти всіх штамів COVID-19, включаючи "Дельту", пише "Сьогодні".

Хто отримає доступ до таблеток від коронавірусу

Вперше схвалили і закупили препарат у Великобританії і Сполучених Штатах Америки. Також в очікуванні поставок знаходяться Італія, Австралія і Україна. Таблетки в Україні днями були дозволені для екстреного застосування. На отримання препарату може розраховувати категорія людей старше 60 років і особи, що входять в зону ризику (із зайвою вагою, діабетом і хворобами серця).

За словами першого заступника міністра охорони здоров'я України Олександра Комарида, застосування цього препарату передбачено виключно для людей, що мають легкий перебіг хвороби і в якнайшвидшому часі після виявлення коронавірусу. Тоді він буде ефективним. Приймати таблетки необхідно 5 днів, що сприяє запобіганню переходу легкого ступеня тяжкості захворювання в середню і важку.

Рівень ефективності препарату невеликий - 30%. Це менше, ніж має аналогічний препарат – Pfizer, у якого цей показник близький до 90%.

Проте, за словами лікаря однієї з найбільших клінік США Кота Ермітейджа, навіть при невисокій ефективності таблеток, вони можуть врятувати життя, оскільки лікують від усіх штамів, включаючи "Омікрон".

Кому протипоказаний прийом таблеток

Згідно з інформацією лікаря-імунолога Андрія Волянського, вони не підходять для вагітних і дітей, оскільки препарат може вплинути на ріст кісткової і хрящової тканини.

В Україну привезуть таблетки від COVID-19: хто зможе отримати препарат і кому він протипоказаний - Фото 1
Таблетки від коронавірусу протипоказані вагітним

Таблетки в кількості на 300 тисяч курсів будуть доставлені в Україну найближчим часом – повідомляють в МОЗ. Препарат розвезуть по медустановах. Призначати його будуть сімейні лікарі, видаючи безкоштовно.

Нагадаємо, що у "Дії" з'явилася відмітка про бустерну дозу вакцини: як отримати сертифікат.

Також ми писали,що COVID-сертифікати стали коротшими, а пакети-дорожчими: що чекає українців у лютому.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Танчик
Катерина Танчик
Редактор новин
loader
loader