Удар из Беларуси. Как Украина укрепляет северный рубеж?
Удар из Беларуси. Как Украина укрепляет северный рубеж?

Удар из Беларуси. Как Украина укрепляет северный рубеж?

Найменша відстань від білоруського кордону до Києва – 150 км.

Автомобілі, танки, зенітно-ракетні комплекси великої дальності, пересувні розвідувальні пункти та авіація. Це те, що журналістам вдалося зафіксувати під час підготовки до російсько-білоруських навчань.

Це не тільки війська тактичного спрямування, це і стратегічні війська. Це системи, комплекси ПВО, новітні комплекси балістичних ракет.

Ця тактична гра вже поставила на вуха і Європу, і  США. Найбільші маневри за останні 30 років. Про що заговорили навіть на Радбезі ООН.

Військову техніку помітили під Мінськом, у Слуцьку, під Гомелем, у Речиці, Наровлі, Єльську, Мозирі.

По суті за кілька десятків кілометрів від нашого кордону.

Але що це означає для України?

Чернігівщина – найближча до білоруських маневрів область з боку України. До сусідніх держав звідси – кілька хвилин пішки. Вже за 500 м звідси російський пункт пропуску і приблизно на такій відстані – Білорусь.

Новину про навчання біля кордонів патрулі сприймають із пересторогою. Але у свої біноклі техніки ще не бачили. Та у разі провокацій готові відповідати.

Та що насправді задумав Лукашенко і Путін?

За легендою навчань, маневри – це репетиція війни. Та чи насправді це лише сценарій? Або ж підготовка до масштабних дій? Риторика Лукашенка останніми днями кардинально змінилася. Від обіцянок ненападу на Україну він перейшов до погроз усьому світові.

Якщо Путін таки використає Лукашенка у війні проти України, то за яким планом діятимуть війська?

Про серйозність намірів може свідчити і військова техніка, яку стягнули на навчання.

Та чи є в планах захоплення української столиці?

Найменша відстань від білоруського кордону до Києва – 150 км. Шлях простягається через зону відчуження, ліси та малонаселені села. І саме це є найбільшою небезпекою.

Це відстань для трьох танкових переходів, якщо вони рухатимуться 50 км/год. Або ж 6 хв льоту для бомбардувальника СУ-24. І трохи більше для висадки десанту. Мі-24 або так званий «крокодил» – основний ударний гелікоптер російського війська.  Він може непомітно долати лінію оборони, прикривати з повітря наземні угруповання.

Але долетять точно не усі. Адже в українського війська є своя потужна ППО сухопутних військ та імпортні стінгери.

Малоймовірним такий сценарій називають в РНБО. Навіть якщо мета навчань – залякати, з такою кількістю військ і техніки завжди є варіант форс-мажору. Тому важливо знати як швидко вони залишать кордон. Та  чи залишать взагалі?

А от це вже може свідчити про формування так званого білоруського фронту Росії. Союзна Держава, підписання військової стратегії та абсолютна залежність Лукашенко від Путіна якраз йдуть в унісон цій версії.

Для України це так само додаткові ризики. Але і на цей випадок план дій є.

Військові чітко усвідомлюють, скільки треба буде додатково туди підтягнути нашого резерву для того, щоб ми у разі необхідності відразу його могли застосувати.

На цьому тижні у зоні відчуження відбувся “бій за Прип’ять”.

За легендою навчань місто опинилося на лінії зіткнення і його захопив ворог. Евакуація мирного населення і знищення укріплень противника. Зрештою атаку відбито. Місто звільнено.

Та чи насправді очікувати удар із білоруського напрямку? Схоже відповідь на це знає лише Путін та його вірний союзник.

Активна фаза навчань у Білорусі розпочнеться наступного тижня. Військові відпрацьовуватимуть умовне відбиття зовнішньої агресії з боку українського і польського кордонів. Отож, сценарій написано. Розслаблятися точно не час.

Теги за темою
Україна Володимир Путін Білорусь Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader
loader