Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн
Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн

Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн

У мистецькій галереї The Naked Room відкрилася виставка “Величезний, теплий та смердючий” київської художниці та засновниці артпростору Depot12_59 — Тамари Турлюн.

Тамара Турлюн — молода художниця, що мешкає та працює в Києві. Дівчина є випускницею Національної академії мистецтв та архітектури, а також учасницею численних колективних та індивідуальних виставок. У 2021 році мисткиня займалася реставрацією мозаїки Київського автовокзалу, а невдовзі заснувала власний мистецький простір у своїй квартирі. Серед технік, які художниця використовує в своїй творчості, чільне місце посідають монументальні техніки (фреска, мозаїка), живопис, скульптура те кераміка.

За словами самої Тамари, “Величезний, теплий та смердючий” — це виставка не про людей, а про те, що їх оточує. На перший погляд, роботи художниці асоціюються з мистецьким спадком древніх культур: груба поверхня, контурні малюнки в стилі наїву, відсутність об’єму та перспективи. Головна ідея — взаємодія всього одне з одним, без жодних ієрархічних стосунків”.

Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн (фото 2)
Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн (фото 3)

Малюнки Тамари Турлюн створені за допомогою червоної фарби, нанесеної на шорстку поверхню паперу. Простота робіт мисткині знову ж таки відсилає глядача до зразків наскельного живопису. Серед джерел натхнення художниці ботанічні ілюстрації з цікавими фактами про рослин. Зокрема, відправною точкою для малюнку під назвою “Піу піу, політ нормальний” стала рослина під промовистою назвою аморфофалус. Чергову дозу натхнення Тамара отримала й під час звичної поїздки на метро повз станцію “Університет”. На стінах станції можна побачити залишки давніх молюсків-амонітів, що вимерли разом з динозаврами. Саме це і вразило художницю.

Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн (фото 4)
Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн (фото 5)

На малюнках Тамари Турлюн можна побачити й людей — чоловіка та жінку, умовних Адама і Єву. Попри це, у роботах не йде мова про гендерні ролі — все пронизане простотою та любов’ю до ближнього. Прекрасним видається напис на одній з картин: “Когда у тебя выростут ножки, мы снова убежим от Бенгальского тигра. С любовью, твой человек”. Ось так все просто — любов до людини та до всього, що навколо.

Сучасне мистецтво, яке нагадує наскельний живопис: В The Naked Room відкрилася виставка Тамари Турлюн (фото 6)

Виставка в галереї сучасного мистецтва The Naked Room триватиме до 9 березня.

 

Читайте також:

У Києві відбудеться artist talk художника Гамлета Зіньківського.

The Naked Room
Джерело матеріала
loader
loader