Наприкінці лютого Україна на час від'єднається від енергосистем Росії та Білорусі
Наприкінці лютого Україна на час від'єднається від енергосистем Росії та Білорусі

Наприкінці лютого Україна на час від'єднається від енергосистем Росії та Білорусі

Повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановано на 27 лютого / фото УНІАН Володимир Гонтар

Оператор Об'єднаної енергосистеми України - держкомпанія НЕК "Укренерго" - оголосила про випробування роботи енергосистема України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі режимі в кінці лютого.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

"Перший етап випробування енергосистеми України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E режимі запланований 24-26 лютого 2022 року. Зараз Об'єднана енергосистема України буде об'єднана з "островом Бурштинської ТЕС", дві частини енергосистеми України будуть працювати синхронно", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:
Україна готова тимчасово від'єднатися від енергосистем Росії та Білорусі - Міненергетики
Україна готова тимчасово від'єднатися від енергосистем Росії та Білорусі - Міненергетики

Як зазначається, робота в ізольованому режимі – це випробування, що проводиться в рамках підготовки до синхронізації Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E, воно повинно проводитися у два етапи: в зимовий і літній періоди.

У прес-службі також повідомили, що випробування в ізольованому режимі та майбутня cинхронізація енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи будуть проводитися в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови. Результати тестувань стануть основою для прийняття рішення ENTSO-E про перехід на паралельну роботу з українською та молдавською енергосистемами.

В "Укренерго" повідомили, що операції з тимчасового від'єднання "острова Бурштинської ТЕС" від енергосистеми ENTSO-E і приєднання його до ОЕС України почнуться вранці 23 лютого. Після їх завершення будуть виконуватися операції з тимчасового від'єднання ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі.

Повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановано на 27 лютого. "Робота блоку регулювання "Україна-Молдова" в ізольованому режимі запланована 24-26 лютого", – розповіли в прес-службі.

Також під час ізольованої роботи 24-26 лютого будуть об'єднані торгові зони ОЕС України та "острови Бурштинської ТЕС". Відповідно, Бурштинська ТЕС і всі інші українські виробники електроенергії в зазначений період будуть працювати в єдиній торговельній зоні.

"НЕК "Укренерго" досягла всіх необхідних домовленостей з операторами системи передачі (ОСП) Російської Федерації та Республіки Білорусь Про тимчасове припинення паралельної роботи і повернення до неї, відзначили в компанії.

Розширення синхронної зони енергосистеми Європи:

  • Розширення синхронної зони енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E за рахунок приєднання енергосистеми України є складовою забезпечення інтеграції ринку електроенергії України у внутрішній енергетичний ринок Європейського Союзу, який вже включає 41 системного оператора і 34 країни-учасниці.
  • За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, завдяки інтеграції Об'єднаної енергосистеми України в європейську енергосистему ENTSO-Е істотно підвищиться стабільність і безпека енергопостачання в Центрально-Східній Європі.
  • За даними оператора об'єднаної енергосистеми України-держкомпанії "Укренерго", Україна у 2022 році буде готова до тестової роботи енергосистеми в ізольованому режимі для подальшої синхронізації з європейською енергосистемою ENTSO-E.
  • У лютому запланована тестова робота енергосистеми України в ізольованому режимі. Передбачено проведення системних випробувань роботи енергосистем України та Молдови у складі єдиного блоку регулювання в ізольованому від синхронної зони країн СНД і Балтії режимі.
  • 10 лютого 2022 року міністр енергетики Герман Галущенко повідомив про те, що Україна готова тимчасово від'єднатися від енергосистем Росії та Білорусі
Джерело матеріала
loader