Нацбанк заборонив банкам операції з російськими та білоруськими рублями
Нацбанк заборонив банкам операції з російськими та білоруськими рублями

Нацбанк заборонив банкам операції з російськими та білоруськими рублями

Валюта окупанта в Україні під забороною 
фото: Pixabay

Також НБУ заборонив банківські операції, учасником яких є громадяни і компанії з Росії та Білорусі

Національний банк України заборонив здійснювати будь-які валютні операції в російських або білоруських рублях. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Правління Національного банку України ухвалило зміни до постанови від 24 лютого 2022 року №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, заборонено уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції

  • з використанням російських рублів та білоруських рублів;
  • учасником яких є юридична або фізична особа, яка має місцеперебування в Російській Федерації або в Республіці Білорусь;
  • для виконання зобов’язань перед юридичними або фізичними особами, які мають місцезнаходження в Російській Федерації або в Республіці Білорусь.

Напередодні Нацбанк відкрив спецрахунок для збору коштів на потреби армії.

Реквізити офіційного спеціального рахунка: UA843000010000000047330992708

Рахунок – мультивалютний, він створений та відкритий як для переказу коштів від міжнародних партнерів та донорів – у іноземній валюті (долари США, євро, британські фунти), так і від українського бізнесу та громадян – у національній валюті.

Тим часом Світовий банк готовий надати Україні термінову підтримку. У банку «жахаються шокуючому насильству та загибелі людей в Україні»

24 лютого Польща виділила Україні $1 млрд термінової допомоги. Також Естонія виділила 200 тис. єврона термінову допомогу Україні.

У четвер стало відомо, що Євросоюз готовий прийняти необмежену кількість біженців з України. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про готовність Європейського союзу прийняти необмежену кількість біженців з України та надати будь-яку гуманітарну допомогу.

«Ми також готові надати притулок усім біженцям, ми готові надати всю гуманітарну допомогу негайно, яка буде потрібна, на додаток до макрофінансової допомоги Україні у розмірі понад 1 млрд євро. Ми не знаємо, скільки буде біженців, але ми повністю готові їх прийняти», – сказала фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі в четвер.

Як вже відомо, пів сотні держав та організацій підтримали Україну.

Раніше мільярдер Бренсон виступив на підтримку України.

До слова, Зеленський після перемовин із союзниками оголосив створення антипутінської коаліції.

Джерело матеріала
loader
loader