Китай може вплинути на Росію та змусити її закінчити війну проти України - Project Syndicate
Китай може вплинути на Росію та змусити її закінчити війну проти України - Project Syndicate

Китай може вплинути на Росію та змусити її закінчити війну проти України - Project Syndicate

Також Китай може взяти участь у відновленні України.

Китай може вплинути на Росію та змусити державу-агресорку припинити війну проти України. 

Про це повідомляє Project Syndicate - міжнародна медіа-організація, яка публікує коментарі та аналіз на різноманітні глобальні теми. 

Експерти зазначили, що дві наддержави – Сполучені Штати та Російська Федерація перебувають на межі військового протистояння. Імпульс ескалації конфлікту загрожує стати невблаганним, і ризик ядерного прорахунку більше не можна ігнорувати.

У цій ситуації Китай перебуває в унікальному становищі, щоб покласти край жорстокому нападу Росії на Україну. Як друга за величиною економіка світу з прагненнями до національного відродження та глобального лідерства – обидва елементи є центральними в "китайській мрії", яку довго підтримував президент Сі Цзіньпін.

Там наголосили, що Китай має дві важливі переваги як потенційного миротворця в російсько-українській війні".

  • Китай може покладатися на свої основні принципи. З часів Чжоу Еньлая в 1950-х роках Китай наголошував, що його зовнішня політика керується п’ятьма принципами мирного співіснування, серед яких взаємна повага до суверенітету і територіальної цілісності, ненапад і невтручання у внутрішні справи інших країн. Напад Росії на Україну грубо порушує ці цінності. 
  • Китай має перевагу в партнерстві з Росією. 4 лютого на відкритті Зимових Олімпійських ігор у Пекіні Сі і Путін підписали розширену угоду, яка підкреслила їхню спільну прихильність до "нової ери" міжнародних відносин. Оскільки російська економіка швидко слабшає в ізоляції, її залежність від Китаю набуває особливого значення.

Як зазначається, ВВП Росії не перевищує економіку Бельгії та Нідерландів разом узятих – і це робить майже неможливим для Росії підтримання великої звичайної війни. 

А тому Китай міг би зробити три важливих кроки:

  • Сі Цзіньпін повинен закликати до проведення екстреного саміту лідерів G20, зосередженого на досягненні негайного та беззастережного припинення вогню в Україні та розробці порядку денного для миру, укладеного на переговорах. 
  • Китай мав би взяти на себе провідну роль у наданні гуманітарної допомоги, зробивши значний внесок у ЮНІСЕФ, яка допомагає дітям. Діти становлять принаймні половину з понад 3 мільйонів українських біженців, зазначають експерти. 
  • Китай мав би стати лідером у підтримці української реконструкції – зокрема, інфраструктурної, за допомогою програми "Один пояс, один шлях" (Україна є її учасницею з 2017-го) та Азійського банку інфраструктурних інвестицій, який очолює Китай. 

Програма розвитку ООН наразі оцінює втрати інфраструктури, пов’язані з війною, у діапазоні 100 мільярдів доларів, і ця цифра зростатиме.

"Китай сам по собі не може вирішити фундаментальну незгоду, яка спричинила російсько-українську війну, але може забезпечити структуру та відданість процесу вирішення конфлікту, адже через нову угоду про партнерство між Сі й Путіним Китай має набагато більші важелі впливу на РФ, ніж західні санкції", - йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, Байден провів телефонну розмову з президентом Китаю. 

Читайте також:

  • Під Одесою знайшли 500-кілограмову авіабомбу, яку скинула Росія
  • Будинок, школа, дитячий садок: руйнування від збитої на київському Подолі ракети (фото)
  • Сховала у коробці: на Буковині судитимуть жінку, яка намагалась перевезти через кордон чоловіка

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг Олексія Арестовича 

Джерело матеріала
loader
loader