Представників Росії відсторонили від засідань та органів Дунайської комісії
Представників Росії відсторонили від засідань та органів Дунайської комісії

Представників Росії відсторонили від засідань та органів Дунайської комісії

Дунайська комісія на позачерговій сесії прийняла постанову про призупинення участі росії у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України з порушенням основних принципів Белградської Конвенції.

Українська делегація ще з 90-х років виступала проти членства росії як правонаступниці Радянського союзу, яка не є придунайською державою, повідомили у Міністерстві інфраструктури.

«У 2021 році головою Дунайської комісії вперше став представник України, а саме Посол України в Угорщині Любов Непоп. За ініціативою Мінінфраструктури та рішенням Голови Дунайської комісії була скликана 12-та позачергова сесія, в рамках якої й були прийняті безпрецедентні рішення, яких не вдавалося досягнути з 90-х років», - розповіли у держустанові.

В ході засідання комісія засудила порушення принципів щодо вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також інтересів та суверенних прав України. На росію покладається відповідальність за економічні збитки внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки.

Прийнята постанова передбачає відхилення повноважень представника росії в Дунайській комісії чи його заступників до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів, а також відсторонення представників росії від роботи усіх засідань комісії і її робочих органів.

«Громадяни росії будуть звільнені з дипломатичної та адміністративно-технічних посад Секретаріату Дунайській комісії», - додали у МІУ.

Паралельно до Комітету з перегляду Белградської Конвенції було подано звернення для пошуку рішень щодо того, чи може росія як непридунайська держава бути і надалі стороною Конвенції.

Дунайська комісія — міжнародна міжурядова організація, створена в межах Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, підписаної в Белграді 18 серпня 1948 року. Засідання Дунайської комісії проводяться двічі на рік у Будапешті.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader