Жертв російсько-української війни згадали хвилиною мовчання на церемонії Оскар — 2022
Жертв російсько-української війни згадали хвилиною мовчання на церемонії Оскар — 2022

Жертв російсько-української війни згадали хвилиною мовчання на церемонії Оскар — 2022

На 94-й церемонії премії Оскар жертв російсько-української війни згадали хвилиною мовчання. Вона пролунала на середині церемонії Оскар-2022 після промови американської актриси українського походження Міли Куніс.

"Недавні глобальні події змусили багатьох із нас почуватися спустошеними. Проте, коли ви бачите силу і гідність тих, хто зіткнувся з таким спустошенням, неможливо не захоплюватися їхньою стійкістю. Не можна не захоплюватися тими, хто знаходить у собі сили продовжувати боротися в неймовірній темряві", — сказала акторка, яка народилася в Чернівцях, під час оголошення виступу Ребі Макінтайр з піснею Somehow You Do з фільму “Чотири добрі дні”.

Потім на екрані з'явилися три слайди на чорному тлі, на яких було таке звернення від представників Американської кіноакадемії: "Ми б хотіли хвилиною мовчання підтримати народ України, який зараз переживає конфлікт вторгнення і несправедливість у своїх власних кордонах. Попри те, що кіно є для нас важливим способом висловити нашу людяність під час конфлікту, реальність така, що мільйони сімей в Україні потребують їжі, медичного обслуговування, чистої води та екстреної допомоги. Ми просимо вас підтримати Україну всіма можливими способами. #StandWithUkraine"”.

Про саму країну-агресора росію в промові не згадали. Також багатьох глядачів обурило те, що російсько-українську війну назвали “конфліктом”.

Бенедикт Камбербетч також висловив підтримку Україні під час свого інтерв'ю на червоній доріжці. Британський актор закликав допомогти українцям. Окрім того, багато зірок доповнили свій образ стрічками блакитного кольору #saverafugees на підтримку біженців з України і значками в кольорах українського прапора. Це, зокрема, Джейсон Момоа, Джеймі Лі Кертіс, Дайан Уоррен, Френсіс Форд Коппола, Юн Йо Чжон та інші.

94-а церемонія вручення премії Американської кіноакадемії проходила 27 березня у театрі Dolby у Лос-Анджелесі. Ведучими стали жінки-коміки Емі Шумер, Реджіна Холл та Ванда Сайкс.

В номінації "Кращий фільм" нагороду отримала комедійно-драматична стрічка "CODA: дитина глухих батьків" про дівчинку на ім’я Рубі Россі, яка мешкає в маленькому містечку в Массачусетсі разом з глухонімими батьками та братом й не може здійснити свою мрію стати співачкою через те, що є сурдоперекладачем для своїх рідних. Найкращим актором першого плану став Вілл Сміт, який зіграв у спортивній драмі "Король Річард". "Оскар" за найкращу жіночу роль отримала Джессіка Честейн за участь у фільмі "Очі Таммі Фей".

Найкраща актриса другого плану — Аріана Дебос, "Вестсайдська історія";

Найкращий актор другого плану — Трой Коцура, “CODA: Дитина глухих батьків”;

Найкращий звук — "Дюна";

Найкращий саундтрек — “Дюна”;

Найкращий монтаж — "Дюна";

Найкращий анімаційний фільм — "Енканто";

Найкращий фільм іноземною мовою — “Сядь за кермо моєї машини”;

Найкращий ігровий короткометражний фільм — “Довге прощання”

Найкращі костюми — "Круелла";

Найкращий документальний фільм — "Королева баскетболу";

Найкращий анімаційний короткометражний фільм — “Склоочисник”;

Найкращий короткометражний фільм — "Довге прощання";

Найкращий оригінальний сценарій — "Белфаст";

Найкращий документальний фільм — "Літо соула";

Найкращий режисер — Джейн Кемпіон, "У руках пса".

Дивіться також:

Шон Пенн відкриє фонд допомоги українцям у Кракові.

Це треба бачити: Орландо Блум бавиться з дітьми українських біженців у Молдові.

Оскар
Джерело матеріала
loader
loader