Як живе Кривій Ріг сьогодні: воєнна ситуація, продовольчий запас та перебої зі світлом
Як живе Кривій Ріг сьогодні: воєнна ситуація, продовольчий запас та перебої зі світлом

Як живе Кривій Ріг сьогодні: воєнна ситуація, продовольчий запас та перебої зі світлом

Кривий Ріг – південний рубіж Дніпропетровщини. Крайні населені пункти регіону, який межує з Херсонською областю, нині чи не щодня потерпають від ворожих обстрілів. За останні дні російські окупанти посилили артилерійський вогонь поблизу Кривого Рогу. І це тоді, коли місто стало “воротами” для жителів Херсонщини, яким вдалося вирватися з окупації та їхати до Центральної України.

Читайте
Російські війська готують наступ на Кривий Ріг із Херсонської області - Вілкул

Очільник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул розповів, чим та як живе місто, з якими проблеми зіштовхується прифронтова частина Дніпропетровщини.

З початку повномасштабної російсько-української війни Дніпропетровщина вдруге стала фортпостом. Область – це хаб для вимушених переселенців з найгарячіших точок нашої держави. Поки люди приїжджають та знаходять прихисток, промислові гіганти стають на військові рейки та поповнюють місцеві й державні бюджети. Не виняток промислове серце регіону, південий рубіж Дніпропетровщини Кривий Ріг.  Напередодні агресор значно посилив артилерійський вогонь на всій лінії зіткнення. А це приблизно за 60 км від Кривого Рогу.

– Після того, як наші воїни відсунули лінію зіткнення від Кривого Рогу і зараз вона вже в середині Херсонської області – 40, 50 км від міста, сьогодні ми воюємо на далекому периметрі нашого регіону. Ворог досить часто проводить обстріли зі Смерчів, Ураганів та Градів, забороненими Женевською конвенцією боєприпасами – це фосфорні ракети та касетні ракети, – каже Олександр Вілкул.

Регулярні ворожі обстріли – причина перебоїв водо-, електро- та газопостачання. З цим комунальні служби зіштовхуються чи не щодня. Нині без електроенергії один населений пункт. З міркувань безпеки очільник військової адміністрації Кривого Рогу його не називає. Та головна проблема – нерозірвані ворожі боєприпаси. За останні два тижні співробітники ДСНС знищили більше 1 тис. касетних боєприпасів.

 – Це циліндр 2-2,5 см завтовшки і близько 5 см завширшки, він може бути і з мотузками, що стирчать, які нагадують парашут – це система Взвод. Ми намагаємось максимально доносити до населення, як виглядають касетні бомби, бо були випадки, коли забирали й у дівчинки 12 років. А нещодавно батько та син принесли такий припас додому, де він і здетонував. На жаль, люди загинули, – інформує очільник військової адміністрації Кривого Рогу.

Кривий Ріг нині – це “ворота” з Херсонської області до Центральної України. Місто стало хабом для десятків тисяч людей, які залишають свої рідні домівки під шквальними обстрілами рашистів. У районі створили стратегічний продовольчий запас – щонайменше на два місяці. Водночас Кривий Ріг допомагає і звільненим від окупації херсонським селам. Таких – понад 15.

Related video

– Зараз у місті понад 50 тис. біженців, близько 100 тис. пройшли транзитом. З Херсонської області люди виїжджають і на велосипедах, людей похилого віку вивозять на тачках, вбрід річку навіть переходять. Ми намагаємося розселяти всіх. Є й централізована евакуація, наприклад, із Харкова, Маріуполя. Ми багатьох працевлаштовуємо – вже близько 30 вчителів додалося, також медиків, окрема категорія – кваліфіковані кадри для промислового виробництва, –  повідомляє він.

На третій місяць війни до звичного життя повертаються і потужні промислові гіганти. На сьогодні підприємства вже відновили 40% загальних потужностей.

 – Працюємо, наскільки зараз ми можемо працювати. Аптеки відкриті, магазини працюють, можна купити абсолютно все. Жодного дефіциту немає. Ми вибудовуємо нові логістичні маршрути та ланцюжки з постачання сировини та продукції. Це ми відпрацьовуємо з кожним підприємством індивідуально, – каже Вілкул.

А вже незабаром у Криворізькому районі зникнуть вулиці, назви яких пов’язані з Московією. Натомість – нові топоніми напряму матимуть стосунок до нашої країни та нації, а частина з них носитимуть імена національних героїв та назв військових частин. За словами Олександра Вілкула, найближчим часом опублікують перелік вулиць та площ, які перейменують, та їхні нові назви.

Теги за темою
Кривий Ріг
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader