Експорт газу Газпромом впав до найнижчого рівня у квітні – Bloomberg
Експорт газу Газпромом впав до найнижчого рівня у квітні – Bloomberg

Експорт газу Газпромом впав до найнижчого рівня у квітні – Bloomberg

Щоденні продажі російського ПАТ Газпром на ключові зовнішні ринки впали до найнижчого рівня у квітні за останні три місяці.

Газпром експортував у квітні в середньому 387 млн кубометрів газу на день до країн за межами колишнього СРСР – це на 22% менше, ніж було у березні.

Згідно з підрахунками Bloomberg на основі даних, опублікованих у неділю, 50,1 млрд кубометрів, відвантажених за перші чотири місяці року, зменшилися майже на 27% порівняно з роком раніше.

Агентство Bloomberg пише, що Європа імпортує рекордні обсяги скрапленого природного газу зі знижкою через приглушений попит в Азії та в міру того, як Європа відвикає від палива, що постачається з Росії.

Також зниження попиту на опалення через потепління, тримає під контролем ціни і спонукає клієнтів Газпрому бронювати менші обсяги газу за контрактами та натомість купувати газ на біржі.

— У квітні ціни на спотовому ринку були нижчими, ніж за довгостроковими угодами, і тому для покупців економніше використовувати гнучкість, яку дають довгострокові контракти, і задіяти альтернативні поставки, –  заявив аналітик ICIS Томас Роджерс.

За підрахунками Bloomberg, щоденний видобуток Газпрому в квітні становив у середньому 1,347 млрд кубометрів, що на 8,5% менше, ніж у попередньому місяці. З початку 2022 року компанія прокачала 175,4 млрд кубометрів природного газу, що на 2,5% менше, ніж рік тому.

Related video
Читайте
В Амстердамі портовики відмовляються розвантажувати танкер із російським паливом

Згідно з новим дослідженням, проведеним незалежною дослідницькою групою  The Centre for Research on Energy and Clean Air, Росія заробила близько €63 млрд на продажу викопного палива за два місяці з моменту масштабного вторгнення її військ на територію України.

Низка країн світу запровадила жорсткі санкції проти керівництва Кремля, економіки РФ. Але ці санкції були підірвані експортом викопного палива з Росії, особливо до країн ЄС.

Теги за темою
Росія газ Газпром
Джерело матеріала
loader
loader