Україна може відновити переговори з РФ після контрнаступів ЗСУ – Арахамія
Україна може відновити переговори з РФ після контрнаступів ЗСУ – Арахамія

Україна може відновити переговори з РФ після контрнаступів ЗСУ – Арахамія

Україна зможе відновити переговори з країною-агресором Росією щодо припинення повномасштабної війни наприкінці серпня, після контрнаступів української армії.

За таких умов Київ проводитиме переговори з посиленої позиції.

Таку думку висловив у коментарі Голосу Америки народний депутат, голова фракції Слуга народу та голова переговорної групи з РФ Давид Арахамія.

– Кінець серпня (ймовірне відновлення переговорів, – Ред.)… Ми не хочемо ділитися нашими планами з росіянами, бо вони можуть побачити це у відкритих джерелах.

Але я думаю, що ми проведемо операції з контрнаступу в деяких місцях, – наголосив Арахамія.

За словами Арахамії, зараз українська сторона не розглядає можливість відновлення переговорів з РФ щодо припинення війни.

Принаймні до моменту, поки Україна не зміцнить сили.

Нардеп уточнив, що мінімальна угода з РФ може бути розглянута в разі повернення окупантів на позиції станом на 24 лютого 2022 року.

– Мінімальна прийнятна угода була б, якщо б ми їх вигнали, або вони добровільно відійшли на позиції, де вони були до 24 лютого, – заявив Арахамія.

Після цього, на думку української сторони, можна буде почати переговори про повернення всіх суверенних територій України, включно з тимчасово окупованим Кримом та територіями Донбасу.

– Ми могли б розглянути якусь політичну угоду, на зразок тієї, що ми пропонували в Стамбулі.

Ми, наприклад, кілька років не торкаємося кримського питання.

Ми не робимо цього військовим шляхом, але робимо це дипломатичним і політичним способом, – розповів Арахамія.

Україна зможе відновити мирні переговори з Росією, коли зміцнить свої сили – і коли російські війська повернуться до позицій, на яких вони були до 24 лютого.

Про це нам розповіли учасники перерговірної групи з Росією – Давид Арахамія та Рустем Умеров.

— Голос Америки Українською (@holosameryky) June 18, 2022.

Як пояснив ще один учасник переговорної групи з РФ, нардеп Рустем Умєров, поки Україна не зміцнить позиції, переговори з російською стороною відбуваються за двома напрямками: гуманітарним та продовольчої безпеки.

Гуманітарний напрямок стосується обміну полонених; евакуації мирних громадян з тимчасово окупованих РФ територій України; повернення військовослужбовців, евакуйованих із маріупольського заводу Азовсталь.

Нардеп зазначив: щодо останнього питання про повернення військових українська сторона сподівається скоро побачити прогрес.

Що стосується продовольчої безпеки, йдеться про розблокування портів та відновлення експорту зерна з України.

За словами Умєрова, зараз лунають пропозиції про можливу зустріч сторін та посередників, наприклад, у Туреччині, за участі України та ООН.

Дехто пропонує організувати міжнародний супровід кораблів з портів України.

Однак у Києві наполягають, що РФ для цього повинна виконати низку ключових умов.

– Якщо російські кораблі не перейдуть трохи східніше, ніж Крим і Севастополь, і стовідсотково не нададуть гарантій того, що вони не будуть бомбардувати цивільні кораблі, то немає сенсу взагалі зустрічатися.

Тільки після цього можна буде обговорювати безпечні маршрути і шляхи підходу до наших портів… Наше бачення, щоб ми мали озброєння і в нас був свій коридор, – зазначив Умєров.

Нардеп запевнив, що країни-партнери не змушують Україну йти на якісь поступки Росії, а, навпаки, сприяють зміцненню позицій Києва за столом переговорів.

Зокрема, відбуваються переговори щодо подальшого надання зброї нашій державі.

Джерело матеріала
loader