Китай влаштував нові навчання біля Тайваню на тлі візиту американських законодавців
Китай влаштував нові навчання біля Тайваню на тлі візиту американських законодавців

Китай влаштував нові навчання біля Тайваню на тлі візиту американських законодавців

КИЇВ. 15 серпня. УНН. Китайські військові заявили, що в понеділок провели додаткові навчання поблизу Тайваню, на тлі того, як група американських законодавців відвідала острів, на який претендують китайці, і зустрілася з президентом Цай Інвень, що, на думку Пекіна, є порушенням його суверенітету, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

П'ятеро американських законодавців на чолі із сенатором Едом Маркі прибули до Тайбея з неоголошеним візитом пізно ввечері в неділю. Це другий візит групи високопоставлених посадовців - після візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на початку серпня, що поклали початок "китайським воєнним іграм", відзначає видання. Група залишила Тайвань пізно ввечері у понеділок. 

Китайський військовий підрозділ, що відповідає за район, прилеглий до Тайваню, Східна зона бойового командування Народно-визвольної армії Китаю, заявив, що у понеділок організував багатоцільове спільне патрулювання бойової готовності та бойові навчання у морському та повітряному просторі навколо Тайваню.

Навчання були "суворим стримуючим фактором для Сполучених Штатів і Тайваню, які продовжують грати політичні трюки і підривати мир і стабільність у Тайванській протоці", йдеться у повідомленні.

Міністерство оборони Китаю в окремій заяві заявило, що поїздка законодавців порушила суверенітет і територіальну цілісність Китаю і "повністю розкрила справжнє обличчя Сполучених Штатів як порушника миру та стабільності в Тайванській протоці".

"Народно-визвольна армія Китаю продовжує навчання та готуватися до війни, рішуче захищає національний суверенітет та територіальну цілісність та рішуче розтрощить будь-які форми сепаратизму «незалежності Тайваню» та іноземного втручання", - сказано у заяві.

У жодній із заяв не наводиться подробиць про навчання.

Прем'єр-міністр Тайваню Су Цзенчан заявив, що їх не зупинить реакція Китаю на такі візити іноземних друзів.

"Ми не можемо просто нічого не робити, тому що по сусідству живе злий сусід, і не сміти пускати до себе відвідувачів чи друзів", - сказав він.

Доповнення

Візит Пелосі розлютив Китай, який вперше в історії відповів випробувальними пусками балістичних ракет над Тайбеєм і відмовився від деяких напрямків діалогу з Вашингтоном, включаючи військові переговори та з питань зміни клімату.

Китай ніколи не відкидав застосування сили для встановлення контролю над Тайванем. Уряд Тайваню заявляє, що Китайська Народна Республіка ніколи не управляла островом і тому не має права претендувати на нього, і що тільки його 23 мільйони людей можуть вирішувати своє майбутнє.

Теги за темою
США Китай
Джерело матеріала
loader
loader