Україна, Молдова та Румунія започаткували новий тристоронній формат взаємодії
Україна, Молдова та Румунія започаткували новий тристоронній формат взаємодії

Україна, Молдова та Румунія започаткували новий тристоронній формат взаємодії

Міністри закордонних справ Молдови й Румунії Ніку Попеску й Богдан Ауреску в четвер прибули до Одеси, де разом із українським колегою домовилися про запуск тристороннього формату взаємодії.

Про це повідомила пресслужба МЗС.

За даними відомства, в переговорах також брали участь глави Мінінфраструктури України, Румунії та Молдови – Олександр Кубраков, Фелікс Строє і Андрій Спину.

Разом з міністрами закордонних справ вони домовилися посилити енергетичне співробітництво між країнами.

Зокрема, країни погодили підписання тристороннього договору з метою посилення взаємозв'язку енергопостачання між Україною, Румунією та Молдовою.

Також міністри домовилися збільшити двосторонні поставки електроенергії за контрактами між компаніями країн.

При цьому однією з ключових тим переговорів стала ситуація навколо Запорізької АЕС.

Чиновники засудили захоплення станції російськими окупантами і постійні обстріли, які можуть призвести до ядерної катастрофи.

«Міністри закликали Москву негайно демілітаризувати ЗАЕС і прилеглу територію з метою відновлення діяльності української влади на ЗАЕС», – зазначають у МЗС.

Глави МЗС і Мінінфраструктури прийняли рішення регулярно проводити подібні тристоронні зустрічі і присвятити наступному збільшенню транзитного потенціалу України, Молдови та Румунії.

Міністри також обговорили євроінтеграційний процес України та Республіки Молдова з огляду на історичне рішення Європейської Ради 23-24 червня 2022 року про надання двом країнам статусу кандидата на членство в ЄС.

Вони дали оцінку вжитим та запланованим заходам України та Республіки Молдова з метою подальшого та послідовного просування на шляху до інтеграції в ЄС.

Головні висновки за підсумками тристоронньої зустрічі міністрів:.

- засудили найрішучішим чином триваючу агресію Росії проти України, її суверенітету та територіальної цілісності;.

- висловили готовність об’єднати дипломатичні зусилля, щоб підтримати український уряд та український народ у їхній героїчній боротьбі за звільнення окупованих Росією українських територій та відновлення безпеки та стабільності в регіоні;.

- підтвердили готовність тісно співпрацювати з метою підтримки євроінтеграційного процесу України та Республіки Молдова;.

- рішуче засудили захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) російськими військами, їхні численні провокації та обстріли, які можуть спричинити масштабну ядерну катастрофу в Європі.

Міністри закликали Москву негайно демілітаризувати ЗАЕС і прилеглу територію, з метою відновлення діяльності української влади на ЗАЕС.

Міністри відзначили важливість візиту ISAMZ (Місії МАГАТЕ з підтримки та допомоги Запорізькій атомній електростанції);.

- підкреслили свою зацікавленість у розвитку тристороннього співробітництва в усіх сферах, що становлять взаємний інтерес, насамперед у поглибленні політичного діалогу та покращенні шляхів диверсифікації поставок енергії на основі збалансованих, прозорих, недискримінаційних відносин, які забезпечують справедливу конкуренцію; інтеграції енергетичних ринків; збільшенні обміну електроенергією між Україною, Республікою Молдова та Румунією; а також реконструкції та розширення високовольтної лінії електропередач Південноукраїнська АЕС-Орлівка-Ісакча, включаючи її підключення в Молдові, з метою забезпечення електричного з’єднання між трьома країнами на основі результатів техніко-економічного обґрунтування;.

- домовилися прискорити технічні обговорення з питань використання газових інтерконекторів, розподілу потужностей на з’єднаннях електроенергії та газу та стосовно мінімізації платежів за ненавмисне відхилення на транскордонних з’єднаннях, які є предметом правил розрахунків FSKAR;.

- погодилися, що статус кандидата на членство в ЄС, наданий Україні та Республіці Молдова разом із успішною синхронізацією їхніх мереж з Європейською континентальною мережею ENTSO-E, відкриває нові можливості для регіональної співпраці, спрямованої на підвищення енергетичної стійкості та безпеки постачання;.

- погодилися з необхідністю більш ефективного використання підземних сховищ газу, які є важливим елементом енергетичної безпеки регіону;.

- домовилися укласти тристоронню угоду з метою зміцнення взаємопов’язаності енергопостачання між трьома країнами та розпочати роботу з Європейською Комісією задля її негайного впровадження, включаючи фінансування;.

- домовилися тісно співпрацювати над збільшенням двосторонніх комерційних поставок електроенергії за коротко-, середньо- та довгостроковими контрактами між компаніями країн;.

- висловили готовність проводити регулярні зустрічі та домовилися присвятити наступну зустріч нарощуванню транзитного потенціалу України, Республіки Молдова та Румунії.

З цією метою вони запросять представників відповідних відомств приєднатися до них для обговорення існуючих проблемних питань, а також варіантів збільшення існуючих і створення нових транзитних потужностей;.

- підтвердили готовність працювати над подальшою лібералізацією та спрощенням режиму в’їзду громадян України у воєнний період;.

- зобов’язалися покращити координацію в питаннях протидії дезінформації та іншим формам гібридної війни.

Разом з тим наприкінці серпня Румунія передала Збройним Силам України п'ятий пакет військової допомоги.

Туди увійшли боєприпаси, стрілецька зброя та запчастини для військового обладнання.

Джерело матеріала
loader
loader