У СБУ пояснили, чому перехід громад від УПЦ до ПЦУ може загрожувати нацбезпеці
У СБУ пояснили, чому перехід громад від УПЦ до ПЦУ може загрожувати нацбезпеці

У СБУ пояснили, чому перехід громад від УПЦ до ПЦУ може загрожувати нацбезпеці

facebook.com/SecurSerUkraine

У Службі безпеки України прокоментували листа свого структурного підрозділу до столичних райадміністрацій про можливу "дестабілізацію суспільно-політичної ситуації" через перехід громад від Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

Як наголосили УНІАН у прес-службі відомства, СБУ жодним чином не втручається у релігійні процеси в державі, а діє виключно із міркувань національної безпеки.

"Водночас ми чудово розуміємо, що Росія не полишає спроб розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні і, зокрема, використовує для цього і релігійний фактор. Тож у листі, котрий було надіслано Київським управлінням СБУ в районні адміністрації столиці, окреслено низку аспектів, які використовують представники ворожих спецслужб для інформаційно-підривної діяльності проти України. Також Служба безпеки звернула увагу на протидію таким ворожим проявам", - зазначили у прес-службі відомства.

Відео дня

У спецслужбі також нагадали, що під час воєнного стану забороняються будь-які масові зібрання людей, оскільки це може становити загрозу їхньому життю – через підвищений ризик ракетних ударів та диверсій, які може вчиняти РФ.

"З метою недопущення таких кризових ситуацій, а також розхитування настроїв українського суспільства, що може мати негативні наслідки під час війни, СБУ моніторить потенційні загрози та інформує уповноважені структури", - додали у Службі безпеки.

Читайте також:
Понад 50% українців ідентифікують себе вірянами ПЦУ - опитування
Понад 50% українців ідентифікують себе вірянами ПЦУ - опитування
Священник Московського патріархату влаштував бійку на похоронах загиблого бійця (відео)
Священник Московського патріархату влаштував бійку на похоронах загиблого бійця (відео)
ПЦУ попросила Вселенського патріарха позбавити престолу главу РПЦ Кирила
ПЦУ попросила Вселенського патріарха позбавити престолу главу РПЦ Кирила

Нагадаємо, 15 вересня видання LB.ua оприлюднило листа заступника начальника Головного управління СБУ у м. Києві і Київській області Юрія Палагнюка від 7 вересня до Дарницької райдержадміністрації столиці.

Зокрема, у листі йдеться про те, що наявна у СБУ інформація свідчить про "передумови до дестабілізації суспільно-політичної ситуації у регіоні" через зміну православними громадами "конфесійної приналежності та церковної юрисдикції та конфронтацію довкола права на використання культових споруд".

Також у листі наголошується, що перехід громад з юрисдикції УПЦ МП до ПЦУ "здебільшого" супроводжуються звинуваченнями у незаконності дій тієї чи іншої релігійної конфесії, представників об’єднаних тергромад та органів державної влади, що "призводить до фізичних сутичок, радикалізації та криміналізації перехідних процесів".

У відомстві підкреслили, що деякі представники органів місцевого самоврядування Київщини ігнорують заборону на проведення масових заходів, що загрожує життю громадян.

У київському управлінні СБУ вважають, що проведення таких зборів може бути використане представниками УПЦ МП для оскарження цих дій у суді, а спецслужби РФ можуть використати це нібито для негативного висвітлення та звинувачень в утисках УПЦ МП, лобіюванні інтересів ПЦУ керівництвом держави, розпалювання міжконфесійної ворожнечі, а також "використання протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі".

У листі СБУ закликає місцеву владу для "недопущення подальшого загострення релігійної обстановки, мінімізації можливих негативних наслідків та попередження використання країною-агресором протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі в умовах воєнного стану" провести відповідну роз’яснювальну роботу серед працівників місцевих органів виконавчої влади, самоврядування, лідерів та керівників громадсько-політичних сил, представників релігійних спільнот для "недопущення їх втягування у діяльність, що може призвести до тяжких наслідків".

Після проведення такої роботи райдержадміністрація має відзвітувати Головному управлінню.

27 липня ПЦУ заявила про протидію представників влади виходу вірян з УПЦ МП.

Водночас, незважаючи на заборону масових зібрань, наприкінці серпня на Тернопільщині відбулася хресна хода майже п'яти тисяч вірян УПЦ МП до Почаєва.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Епіфаній просить Шмигаля передати ПЦУ частину Києво-Печерської Лаври
  • ПЦУ попросила Вселенського патріарха позбавити престолу главу РПЦ Кирила
  • На Київщині священник УПЦ найняв рекетирів, щоб завадити приєднанню церкви до ПЦУ (відео)
Джерело матеріала
loader
loader