У ЄС обіцяють нові санкції проти РФ за намір провести "референдум"
У ЄС обіцяють нові санкції проти РФ за намір провести "референдум"

У ЄС обіцяють нові санкції проти РФ за намір провести "референдум"

Жозеп Боррель / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель обіцяє нові санкції проти Російської Федерації за намірпровести "референдум"на окупованих українських територіях.

Про це йдеться у заяві Борреля на сайті Європейської служби зовнішньої дії.

"Сьогодні так звана "влада", незаконно призначена Росією на території України, яку вона окуповує військовим шляхом, оголосила про незаконний "референдум". Це - спроба Росії легітимізувати її незаконний військовий контроль, і має на меті через примус змінити кордони України з явним порушенням Статуту ООН та незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України", - заявив Боррель.

Відео дня

"Європейський Союз рішуче засуджує цей запланований незаконний "референдум", який суперечить законній і демократично обраній українській владі, порушує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, і є кричущим порушенням міжнародного права. Результати таких дій будуть недійсними і нікчемними та не будуть визнані Євросоюзом і його країнами-членами", - йдеться у заяві.

Читайте також:
Макрон назвав провокацією російські референдуми на окупованих територіях України
Макрон назвав провокацією російські "референдуми" на окупованих територіях України
Мін'юст США просить Конгрес узаконити передачу Україні арештованих активів РФ
Мін'юст США просить Конгрес узаконити передачу Україні арештованих активів РФ
Поки не стало злочином: антивоєнні рухи закликали солдатів РФ здаватися в полон
Поки не стало злочином: антивоєнні рухи закликали солдатів РФ здаватися в полон

Високий представник ЄС зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія залякувала, незаконно затримувала, катувала та викрадала українським громадян, а значна частина населення на захоплених територіях була змушена рятуватися втечею. Крім того, законно обрані місцеві посадовці у деяких випадках були насильно усунені і змінені. Також було значно обмежено свободу слова, доступ до інтернету, вільних і незалежних медіа.

"З цієї причини ці незаконні "голосування" не можуть розглядатися під жодним приводом як вільне вираження волі народу, який проживає у цих регіонах під постійною російською військовою загрозою і залякуванням", - наголосив Боррель.

"Росія, її політичне керівництво, і всі причетні до цих "референдумів" та інших порушень міжнародного права в Україні будуть притягнені до відповідальності, і додаткові обмежувальні заходи проти Росії будуть розглянуті", - відзначив Боррель.

Також він заявив, що в Євросоюзі вражені рішучістю і мужністю українських мешканців районів, які наразі перебувають під російським військовим контролем, і які продовжують мирно виступати проти незаконної російської присутності.

"Європейський Союз залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, і наполегливо закликає Російську Федерацію негайно, повністю і безумовно вивести усі її війська і військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - наголосив Боррель.

Як повідомляв УНІАН, російські окупанти планують 23-27 вересня провести на захоплених частинах Херсонської, Запорізької, Донецької і Луганської областей псевдореферендуми з метою приєднання до РФ.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що плани Росії провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях не завадять Збройним силам України звільнити українські землі з-під окупації.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Здача в полон і дезертирство: у Росії значно посилили покарання для військових
  • Російський правозахисник заявив, що його намагалися вбити у Франції
  • Лукашенко доручив розпочати підготовку до оборони Білорусі: "Не допущу удару в спину РФ"
Джерело матеріала
loader
loader