Аналітики ISW оцінили можливість повторного наступу на Україну з Білорусі
Аналітики ISW оцінили можливість повторного наступу на Україну з Білорусі

Аналітики ISW оцінили можливість повторного наступу на Україну з Білорусі

Ситуація на кордоні з Білоруссю зараз / фото ua.depositphotos.com

Росія вивозить боєприпаси та інші матеріальні засоби зі складів у Білорусі. Такі дії Москви несумісні з уявленням про створення умов для повторного наступу на Україну з півночі.

До такого висновку прийшли в Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики наводять дані Генерального управління розвідки про те, що на станцію Кіровська в тимчасово окупованому РФ Криму нещодавно прибув ешелон із 492 тоннами боєприпасів із білоруського 43-го арсеналу складів ракет і БК у Гомелі.

Відео дня

Водночас у ГУР вказали, що білоруські чиновники планують відправити додатково ще 13 ешелонів зі зброєю, технікою, боєприпасами та іншим невстановленим матеріалом із п’яти різних білоруських баз до Ростовської області.

Читайте також:
Тихановська звернулася до Зеленського із пропозицією (відео)
Тихановська звернулася до Зеленського із пропозицією (відео)
У Білорусі розпочали перевірку армії
У Білорусі розпочали перевірку армії
РФ перекидає в Білорусь іранські дрони-камікадзе Shahed-136 - розвідка
РФ перекидає в Білорусь іранські дрони-камікадзе Shahed-136 - розвідка

"Переміщення білоруської техніки вказує на те, що російські та білоруські сили не створюють зони збору в Білорусі. Переміщення техніки та постачання до Криму та Ростовської області вказують на те, що сили РФ менш впевнені в безпеці наземних ліній зв'язку, що проходять через північну та західну Луганську область, враховуючи контрнаступ ЗСУ", - наголосили в ISW.

Аналітики нагадали, що за підтвердженням Генштаб ЗСУ станом на 11 жовтня немає ознак формування наступальних угруповань у Білорусі.

Попри це Білорусь залишається співучасником війни. Адже матеріально підтримує російські наступальні дії та надає окупантам аеродроми, з яких ті можуть атакувати Україну високоточними боєприпасами.

Участь Білорусі у війні РФ проти України

З початку повномасштабної агресії проти України РФ активно використовує територію Білорусі для нанесення ударів по українських містах. Саме звідти йшли війська окупантів для штурму Києва. Як зазначають експерти, загроза з боку Білорусі зберігатиметься до кінця року.

6 жовтня у Білорусі заявили, що готові разом з Росією "захищати" "Союзну державу". У той же день російські війська вперше з кінця серпня вдарили по українських містах з повітряного простору Білорусі.

10 жовтня Лукашенко знову заявив, що на Білорусь готувався напад. Він наголосив, що його нібито попередили про можливі удари. Того ж дня, на тлі масованого ракетного удару по Україні, Лукашекно скликав військових та силовиків на нараду.

Після цього в ISW пояснили, як Росія використає Білорусь у війні проти України. Додаткові сили в країні необхідні Путіну для відволікання угрупування українських сил на північних рубежах. Згодом експерт відповів, чим вступ у війну обернеться для Лукашенка. Він пояснив, що самопроголошеного президента знищать швидше, ніж Путіна.

За інформацією розвідки, РФ перекидає в Білорусь іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Окрім цього сьогодні, 11 жовтня, стало відомо, що у Білорусі розпочали перевірку армії. Також ЗМІ повідомили, що Мінськ перекидає додаткову техніку на кордон з Україною.

Президент України Володимир Зеленський пропонує розмістити на кордоні України і Білорусі місію міжнародних спостерігачів для моніторингу безпекової ситуації. Зеленський зауважив, що мир можливий не просто тоді, коли є мир з одним сусідом, а коли він є з усіма сусідами.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Білорусь перекидає додаткову техніку на кордон з Україною - ЗМІ
  • "Зачистять лукашенківський режим": експерт спрогнозував, яким може бути удар по Білорусі
  • Білорусь ремонтує техніку РФ, пошкоджену на війні в Україні - Генштаб
Джерело матеріала
loader