Нова технологія VR може змінити майбутнє лікування раку
Нова технологія VR може змінити майбутнє лікування раку

Нова технологія VR може змінити майбутнє лікування раку

Згадайте віртуальну реальність (VR), і люди подумають або про відносно недавній сплеск популярності VR-ігор, або про глибоке бажання Марка Цукерберга запхати всіх нас у свій Метавсесвіт. Але VR насправді має дуже широке застосування. Архітектори та агенти з нерухомості використовували його, щоб показати клієнтам потенційні будинки, ентузіасти NFT використовують його як спосіб перетягнути своє цифрове мистецтво в якусь реальність, а тепер дослідники використовують його для покращення лікування раку. Кілька благодійних організацій, що займаються боротьбою з онкологічними захворюваннями, Кембриджський університет і деякі розробники відеоігор об’єдналися, щоб розробити новий підхід до того, як лікарі лікують рак.

Не зважаючи на те, що віртуальна реальність приваблива для людей, які хочуть запхати викрутки в голови зомбі або стати віч-на-віч з Дартом Вейдером, цей засіб має дуже унікальні застосування. Він забезпечує глибоке занурення та дозволяє користувачам переглядати об’єкти в повному 3D. Крім того, у вас також є можливість пересуватися у просторі віртуальної реальності, тож ви можете розглядати об’єкт під будь-якою кількістю кутів. 

Фактичні закони фізики також не діють, тож ви можете встановити правила всесвіту віртуальної реальності відповідно до своїх потреб. З точки зору архітектора, це може означати, що вони представляють своїм клієнтам невеликий, але детальний вид будинку, який дозволить їм охопити все відразу. Натиснувши одну кнопку, ця модель могла стати повнорозмірною, і клієнти могли ходити по дому, який насправді ще не побудований. Ці властивості також роблять VR потенційним кардинальним фактором у світі медицини, а не лише як спосіб відвернути пацієнтів від їхнього болю.

Пухлини є дуже складними утвореннями, що робить операцію на рак такою складною. Однак, використовуючи VR, лікарі можуть досліджувати цифрові версії пухлини пацієнта замість того, щоб покладатися на діаграму чи рентгенівський знімок захворювання. Розмовляючи з ITV News, Оун Харріс, провідний розробник відеоігор у лабораторії IMAXT Кембриджського університету, сказав: «Набагато легше помітити відмінності, помітити особливості, помітити особливості, коли ти насправді в чомусь, ніж коли ти дивлячись на електронну таблицю чи фотографію. Ви можете побачити, як певний тип клітини може бути поруч із кровоносною судиною чи молочною протокою, і це може бути важливим для майбутнього прогнозу пацієнта».

Пухлини відображаються як «барвиста матриця точок» у програмі VR. Існують різні типи ракових клітин, і індивідуальні кольори дозволяють лікарям відрізнити їх від інших видів тканин, присутніх у цій області. Оскільки лікарі матимуть нову точку зору та можливість взаємодіяти з моделлю, вони зможуть поставити точніші діагнози та порекомендувати кращий курс лікування, ніж за допомогою стандартних методів. Фінансування програми надійшло від двох відомих благодійних організацій з питань боротьби з онкологічними захворюваннями, Cancer Research UK і Національного інституту раку, що базується в США, через їх спільну платформу фінансування Cancer Grand Challenges.

Джерело матеріала
loader
loader