Ляшко про збитки для системи охорони здоров’я України за майже рік війни
Ляшко про збитки для системи охорони здоров’я України за майже рік війни

Ляшко про збитки для системи охорони здоров’я України за майже рік війни

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в інтерв’ю одному з провідних українських інформагентств розповів, в яку суму, станом на початок 2023 року, оцінюються збитки системи і скільки остаточно втрачено медичних установ.

За словами Віктора Ляшка, пошкодження отримали 1 218 медустанов. З них 540 лікарень, 173 з яких зруйновані повністю, тобто більш ніж на 90%, і вони не розглядаються, як об’єкти для відновлення.

– У цих випадках можливе будівництво нової споруди з нуля, за новим проектом, – зазначив міністр.

Читайте також:
Зараз дивляться

Що стосується фінансової оцінки, то, за словами Ляшка, можна говорити про суму до $1 млрд, яка необхідна, щоб відновити медичні об’єкти до того стану, в якому вони були до 24 лютого.

Водночас, зазначив міністр, фахівці Світового банку та Всесвітньої організації охорони здоров’я ведуть підрахунки за своєю методикою: не лише відновлення до стану на 24 лютого, а й втрачені інвестиції та інші потенціали, які могла генерувати ця лікарня.

– Вони оцінюють збитки для системи охорони здоров’я України десятками мільярдів доларів. Зокрема, остання цифра, яку вони представили наприкінці вересня 2022 року, склала $26 млрд, – сказав Ляшко.

Якщо говорити про останні тижні, то, за словами міністра, найбільше через постійні обстріли страждає зараз інфраструктура в Херсоні та Херсонській області.

– Нещодавно, 29 січня, рашисти влучили в хірургічний корпус обласної лікарні, постраждали медична сестра та санітарка. Їх прооперували на місці, – сказав Ляшко.

За його словами, в медустанові відразу вдалося відновити вікна, провести інші першорядні роботи, щоб лікарня продовжувала надавати медичну допомогу.

Джерело:

Фото: МОЗ

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader