Китай назвав війну в Україні війною та каже, що запропонує мирний план
Китай назвав війну в Україні війною та каже, що запропонує мирний план

Китай назвав війну в Україні війною та каже, що запропонує мирний план

Пекін готовий представити свою мирну пропозицію для України. Про це заявив міністр закордонних справ Китаю Ван І на Мюнхенській конференції з безпеки.

Як зазначає CNN, унікальність цієї заяви в тому, що головний дипломат Китаю назвав війну в Україні “війною”, а не “конфліктом”.

— Ця війна не може продовжуватися, — сказав Ван І.

Китайська позиція щодо російсько-української війни полягає у необхідності почати мирні переговори. Ван І сказав, що у ній поважатиметься територіальна цілісність і суверенітет усіх країн.

Зараз дивляться

— Ми не хочемо доливати олії до вогню і не бажаємо мати жодних вигод від кризи. Ми хочемо сприяти тому, аби знайти мир. Ми на боці миру і діалогу. Нам потрібно подумати про те, яких зусиль ми можемо докласти, щоб покласти край цій війні, — сказав він.

Водночас, багато лідерів Європейського Союзу в Мюнхені зберігають обережність щодо намірів Пекіна, оскільки Ван закликав європейські країни змінити свій підхід до війни.

Читайте
США офіційно визнали, що Росія скоїла злочини проти людяності

Віцепрезидент США Камала Гарріс заявила, що США занепокоєні тим, що Китай продовжує підтримувати Росію з початку війни в Україні.

— Звичайно, ми також бачили, як Північна Корея та Іран надсилають зброю на підтримку жорстокої війни Росії. Ми також стурбовані тим, що Пекін поглибив свої відносини з Москвою з початку війни.

Скажу наперед, будь-які кроки Китаю щодо надання смертоносної підтримки Росії призведуть лише до винагороди за агресію, продовження вбивств і подальшого підриву порядку, заснованого на правилах, – сказала Гарріс.

А президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у Мюнхені наголосила на необхідності додаткових доказів того, що Китай не співпрацює з Росією.

Китай неодноразово відмовлявся засудити агресію Росії в Україні. У вересні 2022 року Путін визнав, що у Пекіна є “питання та занепокоєння” щодо вторгнення, що виглядало як завуальоване визнання різних поглядів на війну.

Читайте
Китай в обхід санкцій постачає Росії технології для продовження війни – WSJ
Теги за темою
Китай
Джерело матеріала