Лікар назвав п’ять чинників, що збільшують ймовірність інсульту
Лікар назвав п’ять чинників, що збільшують ймовірність інсульту

Лікар назвав п’ять чинників, що збільшують ймовірність інсульту

Кожен третій українець, якому зараз 25 років або більше, протягом життя захворіє на інсульт. Про це в розмові з Центром політичного консалтингу заявив Юрій Фломін – лікар-невропатолог, кандидат медичних наук та заслужений лікар України. Він додав, що ймовірність померти від інсульту в Україні є значно вищою, ніж у Центральній чи Західній Європі.

Будь ласка, читайте текст після реклами

Фломін пояснює це тим, що п’ять провідних чинників ризику зумовлюють приблизно 80% всіх інсультів. Це – підвищений кров’яний тиск, підвищений холестерин, підвищений рівень цукру (і цукровий діабет зокрема), малорухомий спосіб життя, надмірна вага і нездорове харчування.

«З усім цим в Україні – значні проблеми», – сказав він. – «У нас велика кількість людей має високий тиск і не тримає його під контролем за допомогою ліків, багато людей, які хворіють на цукровий діабет, людей, які мають високі показники холестерину. Нарешті, багато українців мають надмірну вагу і ведуть малорухомий спосіб життя. На додачу до всього, в Україні погана ситуація зі здоровим харчуванням, бо ми споживаємо замало корисних продуктів (овочів, фруктів, рослинної олії) і забагато шкідливих речей (тваринних жирів, готових м’ясних та ковбасних виробів)».

Будь ласка, читайте текст після реклами

Юрій Фломін заявив, що серцево-судинні захворювання чудово піддаються профілактиці. До 80% інсультів можна було б уникнути, і це не є надто складно чи надто дорого. Але водночас із цим в Україні від серцево-судинних захворювань щороку гине 350-400 тисяч людей, з яких від інсульту помирає близько 100 тисяч.  

Фломін також розповів, що перед початком повномасштабного вторгнення відбулася централізація допомоги, що призвело до значно кращих результатів – до 80% пацієнтів доправлялися саме у профільні лікарні. Число смертельних випадків серед інсультних хворих зменшилося на 6%. 

«НСЗУ за рахунок бюджетних коштів покриває витрати лікарні на надання допомоги інсультним хворим. Донедавна до 30% хворих відмовлятися їхати до лікарні через банальну відсутність коштів, але зараз – зі зміною порядку фінансування допомоги – ситуація радикально змінилася. Бо коли пацієнт потрапляє до лікарні, яка має контракт з НСЗУ, його витрати вже покриті і платити з власної кишені йому не треба», – додав він. 

Нагадаємо, що нещодавно у ВООЗ розповіли, що у чверті населення України є ризик розвитку тяжких психічних станів на тлі боротьби країни з російським вторгненням, яке триває вже майже рік.

Будь ласка, читайте текст після реклами
Читайте також: Самоцінність в умовах війни: чи руйнує нас позиція жертви?
Джерело матеріала
loader
loader