Дієт по столах більше не існує: які рекомендації з харчування мають надавати лікарі
Дієт по столах більше не існує: які рекомендації з харчування мають надавати лікарі

Дієт по столах більше не існує: які рекомендації з харчування мають надавати лікарі

Систему номерних дієт за М. І. Певзнером скасували в Україні ще 10 років тому. Тобто, дієти № 8, № 5 і т.д, яких дотримується велика кількість людей дотепер, не вважають ефективними.

У МОН пишуть, що такі дієтичні столи сьогодні не можуть використовуватися для лікувального харчування, адже не відповідають принципам доказової медицини та не враховують індивідуальних потреб людини.

Тому від системи номерних дієт давно відмовились майже в усіх пострадянських країнах. Які недоліки мала така система харчування – пояснила дієтологиня для читачів Фактів.

Зараз дивляться

Що не так з дієтою Певзнера

За словами дієтологині, зараз не існує ніяких дієтичних столів Певзнера: ні №5, ні №9, ні будь-якого іншого номеру. Це –  пережите минуле.

Коли я навчалась в університеті, ми вивчали ці столи, їх складові та приписували пацієнтам згідно з патологією, яка була наявна.

Однак ця система вже тоді мала багато недоліків, одна з яких –  узагальнені рекомендації без персоналізації.

Особливо це стосувалось людей, у яких більше ніж одна патологія. Іноді рекомендації взагалі могли суперечити одна одній на кілька наявних патологій. МОН цю дієту ще в 2013 році.

Правила приготування їжі (наприклад, перекручене м’ясо на пару, овочеве відварне пюре без жиру і т.д. ), дрібність харчування (5-6 разів на день) збереглись і на сьогодні та  застосовуються при загостреннях окремої хронічної патології.

Які рекомендації з харчування мають надавати лікарі

Лікарі повинні пояснювати пацієнтам основні правила раціонального харчування, при потребі –  особливості приготування та споживання їжі в разі загостренні хронічної патології. Звичайно, на все це банально не може бути часу, тож пацієнта можна направити до дієтолога.

Вихід завжди є, і його слід шукати у наукових дослідженнях, а не пережитках минулого.

Тому лікарі повинні призначати дієту для пацієнтів виходячи зі стану здоров’я хворого, його особливостей, алергічних проявів, хвороби та ін. А не призначати харчові нумерації, які можуть з часом тільки погіршити стан хворої людини.

Читайте також:
Джерело матеріала
loader
loader