У Львові прооперували жінку, якій глисти зруйнували печінку та жовчний міхур
У Львові прооперували жінку, якій глисти зруйнували печінку та жовчний міхур

У Львові прооперували жінку, якій глисти зруйнували печінку та жовчний міхур

Історія хвороби

51-річній жінці стало зле ще три місяці тому. В неї виникли болі у правому підребер'ї та сильна нудота, тому жінка звернулася до лікарів, але причини проблем зі здоров'я медики не знайшли.

Її стан продовжував погіршуватись, жінка не могла спати, з'явилася висока температура та слабкість, з часом додалася жовтяниця. І після додаткових обстежень лікарі змогли діагностувати альвеококоз правої долі печінки.

Альвеококоз – що це?
Важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів. Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема, гризуни. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Личинки осідають в печінці, легенях, рідше – у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 міліметрів.

Операція не завжди можлива

Це захворювання дуже рідкісне та становить 1,37 – 3,85 на 100 000 населення. За словами лікарів, оперативне втручання несе значні ризики і можливе лише у 15 – 20% хворих. Причина – пізнє звернення, коли життєво важливі органи занадто сильно пошкоджені.

Але в цьому випадку вчені змогли провести успішну операцію. Права частка печінки разом з великими судинами та жовчним міхуром були уражені, тому хірургам довелося їх видалити. Операція тривала три години. Пацієнтка три дні провела у реанімації і ще сім днів у відділенні хірургії. Зараз жінка почувається добре. На неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.

Джерело матеріала
loader
loader