Щоб обійти санкції ЄС Росія перевантажує нафту у берегів Греції
Щоб обійти санкції ЄС Росія перевантажує нафту у берегів Греції

Щоб обійти санкції ЄС Росія перевантажує нафту у берегів Греції

Росія перекачує нафту поблизу Греції

З початку 2023 року у затоці Лаконікос поблизу Греції було перекачано щонайменше 23 мільйони барелів російської нафти. Після заміни вантажів танкери-приймачі переправляють нафту на тисячі миль покупцям в Азії.

Влада Греції зазначила, що не має можливості втрутитись, оскільки діяльність відбувається за межами шести мильної межі територіальних вод країни в цьому районі.

Грація була проти обмеження ціни на нафту

Греція – найбільша у світі країна, яка володіє нафтовими танкерами. Тож коли ЄС вів переговори про обмеження цін на російську нафту, вона була серед тих, хто наполягав на підвищенні прайс-кепу.

Греція також була серед тих, хто виступав за послаблення обмежень на транспортування російської нафти, коли обговорювалися відповідні заходи.

Обхід санкцій ЄС

Трейдери та судноплавні компанії знайшли чимало способів обходити санкції ЄС, щоб продовжувати споживати російську нафту. Схожа діяльність спостерігалась поблизу Сеути, іспанського анклаву на півночі Африки. Там чималий зафіксували чималий тіньовий флот танкерів, який допоміг Росії обійти санкції.

Що кажуть у ЄС з приводу інцидентів

Головний представник ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс заявив, що блок стежитиме за виконанням санкцій і працюватиме з країнами, де спостерігаються незвичні моделі торгівлі.

Щоб санкції були ефективними, одна справа – це, звичайно, приймати сильні політичні рішення, але інша справа – контролювати виконання санкцій, щоб вони ефективно реалізовувалися,
– зазначив Домбровскіс.

Джерело матеріала
loader
loader